Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΣέλινο: Οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση του.

Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού. Τα τραγανά κοτσάνια του, κάνουν το λαχανικό ένα δημοφιλές φαγητό με λίγες θερμίδες και μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

 

ΟΦΕΛΗ

  • Οι φυτικές ίνες στο σέλινο μπορούν να ωφελήσουν το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Το σέλινο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη ασθενειών.
  • Συγκεκριμένα, περιέχει μια φυτική ένωση που ονομάζεται απιγενίνη, η οποία έχει το ρόλο αντιβακτηριδιακού και αντιοξειδωτικού παράγοντα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.
  • Επιπλέον λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες , το σέλινο  μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και  της LDL χοληστερόλης.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το σέλινο αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά παρέχει και διαιτητικές ίνες. Ένα κοτσάνι σέλινου , ζυγίζοντας περίπου 4 γραμμάρια, παρέχει περίπου 0,1 g φυτικών ινών. Πέρα από την απιγενίνη , το σέλινο περιέχει και άλλες φυτικές ενώσεις όπως  σεληνίνη, λιμονένιο , π-κουμαρικό οξύ που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα κοτσάνι σέλινο παρέχει επίσης ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, καλίου και βιταμίνης C.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Όσο αναφορά τους κινδύνους , προσοχή απαιτείται από άτομα που εμφανίζουν αλλεργία στο σέλινο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν : κνίδωση , πρήξιμο , δυσκολία αναπνοής. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Όποιος είναι αλλεργικός στο σέλινο θα πρέπει να ελέγξει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς ακόμη και μικρά ίχνη μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα σπόρων σέλινου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διέγερση της μήτρας.

ΧΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το σέλινο μπορεί να καταναλωθεί  ωμό ή μαγειρεμένο.Τα ωμά λαχανικά περιέχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μαγειρεμένα. Το σέλινο συνδυάζεται καλά στις σούπες. Τέλος , μία ακόμα έξυπνη λύση είναι η προσθήκη σέλινου σε σαλάτες ή ριζότο.

 

Πίσω →