Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΡόδι: Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του

Τα ρόδια έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ, ένα φλιτζάνι αρίλιες (174 γραμμάρια) περιέχει 24 γραμμάρια ζάχαρης και 144 θερμίδες.

 Επίσης περιέχει:

Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Βιταμίνη Κ: 36% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Φολικό οξύ: 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Κάλιο: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

1.Το ρόδι έχει εντυπωσιακά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Τα ρόδια περιέχουν δύο μοναδικές ουσίες που ευθύνονται για τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Είναι τόσο ισχυρά που έχει βρεθεί ότι ο χυμός ροδιού έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους οδηγούς πολλών σοβαρών ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, νόσο του Αλτσχάιμερ, ακόμη και παχυσαρκία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στην πεπτική οδό, καθώς και στον καρκίνο του μαστού και στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Μελέτη σε άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι 250 ml χυμού ροδιού την ημέρα μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP και ιντερλευκίνη-6 κατά 32% και 30%, αντίστοιχα.

Εάν ενδιαφέρεστε να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας, το ρόδι είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

2.Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες.

Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ακόμη και να προκαλέσει απόπτωση, ή κυτταρικό θάνατο, στα καρκινικά κύτταρα. Το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο (PSA) είναι δείκτης αίματος για τον καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα PSA διπλασιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια ανθρώπινη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 237 ml χυμού ροδιού την ημέρα αύξησε τον χρόνο διπλασιασμού του PSA από 15 μήνες σε 54 μήνες - τεράστια αύξηση.

3.Το ρόδι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια από τις κύριες αιτίες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σε μια μελέτη, τα άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού καθημερινά για δύο εβδομάδες. Άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα, ειδικά για τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ο υψηλότερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

4.Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και του πόνου στις αρθρώσεις

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν κάποια μορφή φλεγμονής στις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι οι φυτικές ενώσεις στο ρόδι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, είναι λογικό ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας .

Είναι ενδιαφέρον ότι οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μπλοκάρει ένζυμα που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τις αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

5.Πλούσιο σε βιταμίνες

Εκτός από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε, ο χυμός ροδιού είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος , καλίου και βιταμίνης Κ.

Είτε αποφασίσετε να προσθέσετε ρόδι στην καθημερινή σας διατροφή είτε απλώς το πίνετε κάθε τόσο, ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι 100 τοις εκατό καθαρός χυμός ροδιού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ή, αποχυμώστε το ρόδι φρέσκο.

Πίσω →