Ψάρια και Σούσι

Τα ψάρια είναι ένα σημαντικό τμήμα μιας υγιούς διατροφής. Είναι μια άπαχη πηγή πρωτεϊνών και περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Τρώγοντας ψάρια τακτικά, προστατεύεστε από τη στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου.

Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τα ψάρια που τρώτε. Σε κάποιες περιοχές το σούσι είναι ένας δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος ψαριού. Το σούσι είναι ένα γιαπωνέζικο πιάτο με μικρές μπάλες κρύου ρυζιού, καρυκευμένου με ξύδι, ζάχαρη και αλάτι, που συνήθως γαρνίρεται με ωμά ψάρια, άλλα είδη θαλασσινών και λαχανικά. Το ωμό ψάρι μπορεί να περιέχει παράσιτα που προκαλούν γαστρεντερικές νόσους ή αλλεργικές αντιδράσεις, που ποικίλουν από εξανθήματα έως καταπληξία(shock).

Κάποια ψάρια περιέχουν τοξίνες του περιβάλλοντος, ειδικά πολυχλωριούχο διφαινύλιο (PCB) και μεθυλικό υδράργυρο. Προσέξτε τις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος του κράτους σας ή το τοπικό τμήμα υγείας για μη ασφαλή ψάρια.

Εδώ σας παραθέτουμε κάποιες οδηγίες για την κατανάλωση ψαριών :

  • Τρώτε μόνο ψάρια που έχουν καταψυχθεί φρέσκα. Η κατάψυξη ωμών ψαριών μπορεί να σκοτώσει τα παράσιτα. Ρωτήστε αν τα ψάρια ήταν κατεψυγμένα.
  • Εάν θηλάζετε, είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος αποφύγετε να φάτε καρχαρία, ξιφία, μεγάλο σκουμπρί και πλακολέπιδόψαρο. Επιπλέον, αποφύγετε να σερβίρετε αυτά τα ψάρια σε παιδιά.
  • Αυτά τα ψάρια περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα ενός αγέννητου παιδιού. Περιορίστε τις υπόλοιπες ποικιλίες ψαριών σε λιγότερο από 3.360 γραμμάρια την εβδομάδα. Επιλέξτε οστρακοειδή ή μικρότερα ψάρια;, όπως η πέρκα και η ποταμίσια πέστροφα.
  • Στην αγορά αναζητήστε φρέσκα ψάρια με διαυγή μάτια που φουσκώνουν ελαφρώς, που έχουν σφιχτό και λαμπερό δέρμα, το οποίο αναπηδά όταν το πιέσετε, ανοιχτά ροζ ή κόκκινα βράγχια, που δεν έχουν βλέννες ή αλλοίωση του χρώματος. Τα ψάρια δε θα πρέπει να έχουν έντονη μυρωδιά ψαριού.
  • Αφαιρέστε τα ορατά λίπη και το δέρμα, προτού τα μαγειρέψετε. Βράστε ή ψήστε το ψάρι σε μια σχάρα, ώστε να απομακρύνετε το λίπος.
  • Έχετε ποικιλία στα ψάρια που τρώτε, για να περιορίσετε την έκθεση σε πιθανές τοξικές ουσίες.
  • Μαγειρέψτε καλά τα ψάρια και τα θαλασσινά και πλύνετε τα χέρια σας, τη σανίδα κοψίματος και τα σκεύη με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με τα ψάρια.

Πίσω →