Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Πλέον καλλιεργούνται στις περισσότερες περιοχές με θερμό κλίμα και καταναλώνονται είτε φρέσκα είτε σαν χυμός. Τα πορτοκάλια είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Τα πορτοκάλια έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Διατροφικά στοιχεία: για ένα μεγάλο πορτοκάλι (100 gr)

  • θερμίδες: 47
  • νερό: 87%
  • πρωτεΐνη : 0.9 gr
  • υδατάνθρακας: 11.8 gr
  • σάκχαρα: 9.4 gr
  • φυτική ίνα:2.4 gr
  • λίπη:0.1 gr

Υδατάνθρακες

Τα πορτοκάλια αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και νερό, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίπη και λίγες θερμίδες.

Τα απλά σάκχαρα που περιέχει όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σουκρόζη είναι υπεύθυνα για την γλυκιά γεύση των πορτοκαλιών.

Παρόλο που είναι υψηλή η περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης που μετράει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έπειτα από ένα γεύμα.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης έχει συσχετισθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Τα πορτοκάλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη λόγω της περιεκτικότητας τους σε πολυφαινόλες και φυτική ίνα.

Φυτική ίνα

Τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Ένα μεγάλο πορτοκάλι (180 gr) περιέχει περίπου το 18% της συνιστώμενης  ημερήσιας πρόσληψης (DRI).

Οι ίνες που περιέχουν τα πορτοκάλια είναι η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη, η λιγνίνη και η πηκτίνη.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Βιταμίνη C: τα πορτοκάλια είναι εξαιρετική πηγή της βιταμίνης. Η κατανάλωση ενός μεγάλου πορτοκαλιού μας δίνει την απαραίτητη ημερησία πρόσληψη.

Θειαμίνη:  ή αλλιώς Β1, είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β.

Φυλλικό οξύ: ή αλλιώς Β9. βρίσκεται σε αυξημένη περιεκτικότητα στα πορτοκάλια.

Κάλιο: Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε κάλιο. Τα αυξημένα επίπεδα καλίου μειώνουν την πίεση και πιθανώς να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οφέλη για την υγεία

Καρδιακή υγεία:

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι από τις συχνότερες ασθένειες. Τα φλαβονοειδή ειδικά η εσπεριδίνη, έχουν προστατευτική δράση για την καρδιακή υγεία. Οι φυτικές ίνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Αποτροπή σχηματισμού πέτρας στα νεφρά:

Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή κιτρικού οξέος που πιστεύεται ότι βοηθούν στην αποτροπή σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

Πρόληψη αναιμίας:

Η αναιμία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ερυθροκυττάρων  ή αιμογλουβίνης, μειώνοντας την ικανότητα της να μεταφέρει οξυγόνο. Συχνά προκαλείται λόγω της έλλειψης σιδήρου. Παρόλο που τα πορτοκάλια δεν είναι καλή πηγή σιδήρου είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος. Τόσο η βιταμίνη C όσο και το κιτρικό οξύ μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο.

Πορτοκάλια vs χυμός πορτοκαλιού

Η βασική διαφορά ανάμεσα στο ολόκληρο φρούτο και τον χυμό πορτοκαλιού είναι ότι ο χυμός έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα.

Ένα ποτήρι χυμού ( 240ml) έχει περίπου ίδια περιεκτικότητα σε σάκχαρα όσο 2 πορτοκάλια αλλά δεν έχει την ικανότητα να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού τόσο όσο το ολόκληρο φρούτο.

Επίσης οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης.

Πίσω →