Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΟι βιταμίνες που αγαπάει η καρδιάς μας

Ποιες βιταμίνες δρουν υποστηρικτικά στις διαταραχές της λειτουργίας του καρδιακού και του κυκλοφορικού συστήματος

Aρτηριοσκλήρυνση (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια ) Υψηλή πίεση Διαταραχές στον μεταβολισμό των λιπιδίων (Αυξημένα τριγλυκερίδια, χοληστερίνη)

 

Βιταμίνη Β1

 

Η βιταμίνη Β1 μεταλλάσσεται σε θειαμίνη η οποία είναι πολύ σημαντική για τα ένζυμα που εξαρτώνται από την θειαμίνη.

Η έλλειψη βιταμίνης Β1 οδηγεί σε καρδιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, με συμπτώματα ταχυκαρδίας, διαταραχές στους παλμούς, στενώσεις των αγγείων της καρδιάς έως καρδιακή ανεπάρκεια.

Στο 33% των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας υπάρχει έλλειψη θειαμίνης στον οργανισμό. Επίσης η έλλειψη επιδεινώνεται όταν γίνεται λήψη διουρητικών φαρμάκων.

 

Βιταμίνη Β2

 

Η Βιταμίνη Β2 έχει μια κεντρική λειτουργία στην αλυσίδα οξυγόνωσης των κυττάρων και στην διαθεσιμότητα της ενέργειας. Η Βιταμίνη Β2 είναι καταλύτης στη λειτουργία του οργανισμού, των λιπαρών, των αμινοξέων, των υδατανθράκων και των πουρινών.

Προωθεί την κίνηση των υγρών στο σύστημα των υδρογενασών στην τελική οξείδωση στην αλυσίδα της κυτταρικής αναπνοής.

 

Βιταμίνη Β6

 

Μαζί με το φολικό οξύ προσφέρει προφύλαξη και θεραπεία στην αρτηριοσκλήρυνση , που προέρχεται από τον υψηλό δείκτη ομοκυστεϊνης

Η ομοκυστεϊνη δημιουργείται όταν η μεθειονίνη μεταφέρεται από την μεθυλική ομάδα. Η ομοκυστεϊνη μπορεί να δημιουργήσει μια απευθείας τοξική βλάβη των τοιχωμάτων των αγγείων και μέσα από διαφορετικό δρόμο να οδηγήσει στην αύξηση της τάσης για θρόμβωση. Η ομοκυστεϊνη προωθεί την οξείδωση της LDL χοληστερίνης και οδηγεί σε έντονη αύξηση του κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης.

Η ομοκυστεϊνη αποβάλλεται με σωστές ανταλλαγές του θείου. Αυτή η βιοχημική αντίδραση εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη βιταμίνης Β6.

 

Φολικό οξύ

 

Είναι απαραίτητο για την βιοχημική μείωση της χοληστερίνης

 

Βιταμίνη 12

 

Η Βιταμίνη 12 λαμβάνει μέρος στη μεταφορά των μεθυλικών ομάδων για τη σύνθεση της μεθειονίνης από την ομοκυστεϊνη. Από την αυτή την αντίδραση ανανεώνεται το οξύ μεθυλ-τετρα-υδρο-φολικό οξύ και έτσι δημιουργείται ένα ενεργό τετρα-φολικό οξύ.

 Η έλλειψη της Βιταμίνης Β12 οδηγεί στην φολικού οξέος και κατά συνέπεια αύξηση της ομοκυστεϊνης .

 

Νιασίνη

 

Είναι υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος επειδή μαζί με το χρώμιο επηρεάζει το δείκτη γλυκόζης. Αυτές οι δυο ουσίες μαζί με την ινσουλίνη ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος.

 Η νιασίνη μειώνει επίσης τις τιμές γενικής χοληστερίνης και αυξάνει  τις τιμές ολικής HDL. Εκτός αυτού έχει μια δράση να διανοίγει τα αγγεία και να ομαλοποιεί την πίεση

 

Βιταμίνη C

 

Μεταξύ των άλλων είναι σπουδαία για να μεταφέρει το φολικό οξύ στην ενεργό μορφή του και επίσης εμποδίζει την οξείδωση του .

Η Βιταμίνη C έχει θετική δράση στο καρδιακό και κυκλοφοριακό σύστημα. Έχει δράση κυρίως στο μεταβολισμό των λιπιδίων, στον τόνο των αγγείων, στην πίεση καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία του συνδετικού ιστού.

Η Βιταμίνη C ως αντιοξειδωτικό μειώνει της υπεροξείδωση των λιπαρών οξέων που προέρχονται από ελεύθερες ρίζες, την LDL χοληστερίνης και έτσι μειώνει τη δημιουργία πλακών στα αιμοφόρα αγγεία.

 

Β-καροτίνη

 

Δρα αντιοξειδωτικά. Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνει.

Μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερίνης και τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

 

Βιοτίνη

 

Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση, αποβολή και δημιουργία τόσο των λιπαρών όσο και των στεροειδών.

 Η βιοτίνη παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων .Δραστηριοποιεί τη γλυκοκινάση, ένζυμο για τον μεταβολισμό των σακχάρων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον διαβήτη όπου η συγκέντρωση της γλυκοκινάσης στο ήπαρ είναι πολύ μικρή. Βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης στο διαβήτη.

 

Συνένζυμο Q10

 

Πολύ σημαντικό στη δέσμευση ελευθέρων ριζών , με κεντρικό ρόλο στην ανταλλαγή ενέργειας.

Το Q10 βελτιώνει την απόδοση της καρδιάς και έτσι ρυθμίζει την υψηλή πίεση.

Πίσω →