Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη του κρόκου για την υγεία;

Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα μπαχαρικό με έντονο άρωμα και χαρακτηριστικό χρώμα. Το μπαχαρικό είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να τονώσει τη διάθεση, να αυξήσει τη λίμπιντο και να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες . Ο κρόκος Κοζάνης είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους και είναι πολύ απλό να το προσθέσετε στη διατροφή.

Ο κρόκος είναι ένα μπαχαρικό από το άνθος Crocus sativus , το οποίο είναι ξάδερφος του κρίνου. Προέρχεται από το στίγμα και τα στυλ, που ονομάζονται κλωστές - μέσα στο ίδιο το λουλούδι.

Ο κρόκος είναι πολύ ακριβός λόγω της δυσκολίας συγκομιδής του. Οι αγρότες πρέπει να συλλέγουν τα ευαίσθητα νήματα από κάθε λουλούδι με το χέρι.

Στη συνέχεια ζεσταίνονται και ωριμάζουν τις κλωστές για να αναδείξουν τη γεύση του κρόκου. Αυτή η επιπλέον εργασία κάνει τον κρόκο ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο.

Ποια τα Οφέλη του ;

1. Παροχή αντιοξειδωτικών

Η πλειονότητα των ισχυρισμών υγείας γύρω από τον κρόκο σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα ειδικών αντιοξειδωτικών.

Τα κύρια ενεργά αντιοξειδωτικά είναι:

- κροκίνη

- πικροκροκίνη

- σαφράναλ

Άλλες ενώσεις περιλαμβάνουν την καμπφερόλη και την κροκετίνη.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Καθώς το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη πολλών καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Αντιοξειδωτικά όπως αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας ενός ατόμου.

2.Πρόληψη διαταραχών του νευρικού συστήματος

Τα αντιοξειδωτικά στο κρόκο Κοζάνης μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστασία του οργανισμού από διαταραχές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι ενώσεις του σαφράν, όπως η κροκίνη, φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα.

Επίσης ο κροκος βελτιώνει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, λόγω των ιδιοτήτων του που ενισχύουν τη μνήμη και των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών του επιδράσεων.

Τα άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ που κατανάλωναν κρόκο Κοζάνης για 22 εβδομάδες είχαν γνωστικές βελτιώσεις που ήταν συγκρίσιμες με εκείνες των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δονεπεζίλ και επίσης παρουσίασαν λιγότερες παρενέργειες.

Αν και αυτό είναι πρώιμο στοιχείο που υποστηρίζει την ιατρική χρήση του κρόκου, οι ερευνητές πρότειναν ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.

3. Ενίσχυση της διάθεσης

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη θεραπεία της κατάθλιψης .

Μελέτες διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης αύξησε τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο χωρίς να αλλάξει τα επίπεδα άλλων ορμονών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη.

Προτείνεται ότι η λήψη 30 χιλιοστόγραμμα (mg) κρόκου Κοζάνης κάθε μέρα θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα που θεραπεύουν την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, όπως η ιμιπραμίνη και η φλουοξετίνη.

Αν και μερικοί άνθρωποι συνιστούν τη χρήση του ως συμπληρωματικής θεραπείας για τη βελτίωση της διάθεσης, είναι πολύ νωρίς για να το προτείνουμε για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

4.Προώθηση της λίμπιντο

Ο κρόκος Κοζάνης μπορεί επίσης να αυξήσει τη σεξουαλική ορμή και τη σεξουαλική λειτουργία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι επιδράσεις του στα προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας και σημείωσε ότι ενώ είχε θετική επίδραση στη στυτική δυσλειτουργία και τη συνολική σεξουαλική ορμή, δεν άλλαξε τη βιωσιμότητα του σπέρματος.

Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα σε γυναίκες που είχαν αναφέρει ότι εμφάνισαν σεξουαλική δυσλειτουργία λόγω λήψης του αντικαταθλιπτικού φλουοξετίνης.

Οι γυναίκες που έπαιρναν 30 mg κρόκου Κοζάνης κάθε μέρα για 4 εβδομάδες είχαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και κολπική λίπανση σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

5.Μείωση των συμπτωμάτων PMS

Ο κρόκος Κοζάνης μπορεί επίσης να δράσει για να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2015 εξέτασαν την έρευνα του κρόκου και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι γυναίκες μεταξύ 20 και 45 ετών που έπαιρναν 30 mg κρόκου Κοζάνης κάθε μέρα είχαν λιγότερα συμπτώματα από εκείνες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, οι γυναίκες που απλώς μύριζαν κρόκο Κοζάνης για 20 λεπτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης στο σύστημά τους, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

6.Προώθηση της απώλειας βάρους

Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους και να περιορίσει την όρεξη.

Διαπιστώθηκε ότι η λήψη εκχυλίσματός του, βοήθησε άτομα με στεφανιαία νόσο να μειώσουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) , τη συνολική μάζα λίπους και την περίμετρο της μέσης τους.

Τα άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα είχαν επίσης μειωμένη όρεξη σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

7. Παρενέργειες και κίνδυνοι

Γενικά, η κατανάλωση κρόκου ενέχει μικρό κίνδυνο. Το μαγείρεμα με κρόκο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το προσθέσετε στη διατροφή χωρίς τον κίνδυνο να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα αυτού του μπαχαρικού.

Η λήψη έως και 1,5 γραμμαρίου κάθε μέρα είναι γενικά ασφαλής, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι τοξική. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα 5 g είναι τοξική δόση.

Οι πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Σημειώστε ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν περισσότερα από 5 g κρόκου την ημέρα καθώς έχει διεγερτική δράση στη μήτρα.

Αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιθανές. Όποιος εμφανίζει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης μετά τη λήψη κρόκου Κοζάνης θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό.

Πως να το χρησιμοποιήσεις 

Ένας απλός τρόπος για να συμπληρώσετε ένα γεύμα με κρόκο είναι να προσθέσετε μερικά σκέλη σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Κάνοντας αυτό τραβάει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης του, Ένα άτομο μπορεί στη συνέχεια να προσθέσει και το νερό και τον κρόκο σε ένα αλμυρό πιάτο στο τέλος του μαγειρέματος.

Ο κρόκος κοζάνης γίνεται επίσης όλο και πιο διαθέσιμο ως συμπλήρωμα, γενικά με τη μορφή στίγματος σε σκόνη σε κάψουλες. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες στη συσκευασία και να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν πάρετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα.

 

Πίσω →