Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη του καφέ στην υγεία;

Θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

μελέτες που δημοσιεύθηκαν το καλοκαίρι του 2017 διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ (και αυτό περιλαμβάνει και τον καφέ χωρίς καφεΐνη) είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επηρεάζει ο καφές τη λίμπιντο σας; Και όμως!
Με την πάροδο του χρόνου, διάφορες πηγές έχουν ισχυριστεί λανθασμένα ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίμπιντο. ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για μύθο!

Αν και ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εκείνων με διαβήτη τύπου 2 (και κατά συνέπεια, οι εκκρίσεις των ορμονών από τα επινεφρίδια), για τους φυσιολογικούς, υγιείς ενήλικες, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης ώθησε σε περισσότερο σεξ.

Μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος

Εκτός από την παροχή ενέργειας για να περάσετε την ημέρα σας, η καφεΐνη έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ως ένας τρόπος για να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος. Υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό, έρευνα έχει δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό σας ρυθμό κατά έως και 11%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καφεΐνη είναι το νούμερο ένα συστατικό σχεδόν σε όλα τα συμπλήρωμα στην αγορά σήμερα. Αν και ο καφές δεν περιέχει τα υψηλά επίπεδα συνθετικής καφεΐνης που βρίσκονται σε αυτό το είδος συμπλήρωσης καύσης λίπους, είναι βοηθητικός για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Ένα φλιτζάνι καφέ είναι μια ικανοποιητική επιλογή για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης. O καφές μπορεί να σας βοηθήσει να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ζήσετε μια πιο ενεργή και υγιέστερη ζωή.

Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει συσπάσεις στο παχύ έντερο σας και εντερικών μυών και ως εκ τούτου να σας κάνει να πάτε στην τουαλέτα. Ο καφές περιέχει επίσης χλωρογενικό οξύ και Ν-ακετυλο-5-υδροξυτρυπταμίδης (μια χημική ουσία που συνδέονται στενά με τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη) που διεγείρουν το στομάχι, μετακινώντας τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού συστήματος με ταχύτερο ρυθμό από το συνηθισμένο. Τέλος, η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της γαστρίνης μιας ορμόνης που καθιστά το κόλον πιο ενεργό. Ένα φλιτζάνι καφέ θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να κρατήσετε τα πράγματα " κινούμενα". Πολλοί από εμάς έχουν προβλήματα με κοιλιακή δυσφορία μετά από να φάμε ένα μεγάλο γεύμα ή πλούσιο φαγητό και ένα φλιτζάνι καφέ θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει. Η αύξηση της ποσότητας του οξέος στομάχου μπορεί φυσικά να συμβάλει στην επιτάχυνση της πέψης. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο χολόλιθου ή ασθένειας της χοληδόχου κύστης, ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Η χοληδόχος κύστη είναι υπεύθυνη για την έκκριση της χολής, η οποία μας βοηθά να σπάσουμε και να χωνέψουμε τα λίπη.

Πίσω →