Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη των βατόμουρων;

Τα βατόμουρα είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Είναι επίσης πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Τα οφέλη από τα βατόμουρα είναι:

  1. Έχουν βιταμίνη C

Τα βατόμουρα περιέχουν υψηλό επίπεδο βιταμίνης C. Μια μερίδα 100 gr περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

Οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να συνθέσουν τη δική τους βιταμίνη C, οπότε είναι απαραίτητο να την συμπεριλάβουμε ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η βιταμίνη C εμπλέκεται στη σύνθεση πρωτεϊνών και είναι απαραίτητη για το σώμα για την παραγωγή κολλαγόνου και ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης πληγών. Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Είναι πλούσια πηγή ινών

Μια μερίδα 100 g βατόμουρου περιέχει 14% φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει σε μικρότερα μόρια σακχάρου, όπως συμβαίνει με άλλους υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην κατανάλωση ζάχαρης. Υπάρχουν δύο τύποι ινών στα τρόφιμα, διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βοηθούν ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές επίπεδο χοληστερόλης. Οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται στο νερό αλλά υποστηρίζουν την υγιή πέψη. Τα βατόμουρα περιέχουν τόσο διαλυτούς όσο και αδιάλυτους τύπους ινών.

  1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα βατόμουρα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως ανθοκυανίνες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και πιστεύεται ότι εμπλέκονται στενά στη διαδικασία γήρανσης καθώς και άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Το σώμα χρησιμοποιεί αντιοξειδωτικά για να μειώσει τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες. Είναι πιθανό ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσει.

  1. Περιέχουν βιταμίνη Κ

Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Αυτό είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την πήξη του αίματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή επούλωση των πληγών. Οι άνθρωποι έχουν επίσης συνδέσει την καλή υγεία των οστών με τη βιταμίνη Κ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ένα άτομο να συζητήσει την πρόσληψη βιταμίνης Κ με το γιατρό του εάν είναι αραιωτικό αίματος.

  1. Περιέχουν βιταμίνη Α

Τα βατόμουρα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, η οποία εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο καταπολεμά λοιμώξεις και ασθένειες. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη και τη διατήρηση των δοντιών και των οστών, καθώς και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για την παραγωγή χρωστικών στον αμφιβληστροειδή του ματιού και βοηθά στην υποστήριξη της όρασης, ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό.

Πίσω →