Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη για την υγεία από το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι βούτυρο φτιαγμένο από αποφλοιωμένο, αλεσμένο και φρυγανισμένο σουσάμι. Χρησιμοποιείται συνήθως στη κουζίνα της Βόρειας Αφρικής, της Ελλάδας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.

Μια μερίδα 2 κουτ. της σούπας ταχίνι από ψητό σουσάμι και βάρος 30 γραμμάρια (g) περιέχει :

  • 178 θερμίδες
  • 16 γρ λίπους
  • 6,36 γρ. υδατανθράκων
  • 2,8  γρ. φυτικών ινών
  • 0,15 γρ ζάχαρη
  • 5,1 γρ πρωτεΐνης

Η ίδια μερίδα 2 κουτ. σούπας παρέχει :

  • 8 % του μαγνησίου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • 22 % του φωσφόρου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • 14 % του σιδήρου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • 12 % του ασβεστίου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Το ταχίνι φαίνεται να περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Ωστόσο, μόνο 2 από τα 16 g που βρίσκονται σε μια μερίδα 2 κουτ. της σούπας είναι κορεσμένα. Τα υπόλοιπα είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, γνωστά ως ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία.

Το Σουσάμι περιέχει  επίσης περισσότερες φυτοστερόλες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά είναι σημαντικά για τη μείωση της χοληστερόλης και τον «αποκλεισμό» του καρκίνου.

Οφέλη:

Το ταχίνι διαθέτει μια σειρά από οφέλη για την υγεία για να εμπλουτίσει οποιοδήποτε γεύμα.

1.Υγεία της καρδιάς

Το ότι είναι φτιαγμένο από σουσάμι σημαίνει ότι το ταχίνι μπορεί να προσφέρει μερικά από τα οφέλη της σουσαμίνης και της σουσαμόλης.

Πρόκειται για αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών.

Όπως φαίνεται παραπάνω, το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού .

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο ταχίνι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης φυσικά.

2.Πρόληψη του καρκίνου

Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σεσαμίνης και σουσαμόλης στο ταχίνι μπορούν να συνδεθούν με υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίοι μπορεί να προστατεύσουν κατά των καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες .

Εάν έχετε ιστορικό καρκίνου είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για την προσθήκη συμπληρωμάτων στη διατροφή σας.

3.Αρθρίτιδα

Μια μελέτη έδειξε σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο να λαμβάνουν είτε γλυκοζαμίνη συν Tylenol δύο φορές την ημέρα, μια τυπική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, είτε 40 g ημερησίως σπόρους σουσαμιού σε σκόνη, συγκρίσιμες με 2 κουταλιές ταχίνι.

Η ομάδα που καταναλώνει σουσάμι βαθμολογήθηκε υψηλότερα σχετικά με τα μέτρα για τον έλεγχο των αναστολών που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφεραν λιγότερο πόνο και δεν παρουσίασαν τις παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.

4.Υγεία των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και ήταν αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών έδειξε ότι το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει οστική πυκνότητα στο λαιμό και το ισχίο.

Κίνδυνοι

Επειδή το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχει μεγάλο αριθμό θερμίδων και συνιστάται μέτρο για τα καλύτερα οφέλη για την υγεία.

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αλλεργίες σε καρύδια  είναι επίσης πιθανό να είναι αλλεργικοί στο σουσάμι.

Καμία τροφή ή θρεπτικό συστατικό δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της καλής υγείας. Είναι καλύτερα να τρώτε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή παρά να επικεντρώνεστε σε μεμονωμένα τρόφιμα.

Πίσω →