Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη για την υγεία από το αβοκάντο!

Λοιπόν, λάτρεις του αβοκάντο, είμαστε εδώ για να ανακαλύψουμε αυτό το υπέροχο τρόφιμο. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το αβοκάντο είναι πραγματικά φρούτο! Πράγματι, το αβοκάντο θεωρείται βοτανικά μούρο λόγω του σαρκώδους εσωτερικού του και του μεγάλου μεμονωμένου σπόρου του, και επειδή αυτός ο καρπός είναι το προϊόν ενός δέντρου.

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, διαιτητικές ίνες και λιπαρά. Το έλαιο από αβοκάντο περιέχει 71% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δηλαδή τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» τα οποία φαίνεται να μειώνουν την LDL χοληστερόλη και να αυξάνουν τα επίπεδα της HDL.

Τα οφέλη από το αβοκάντο για την υγεία είναι:

Το αβοκάντο είναι διαιτητική πηγή καλίου, ενός μικροθρεπτικού συστατικού  που βοηθά στην καρδιακή υγεία και μειώνει την υψηλή πίεση. Ένα και μόνο αβοκάντο περιέχει το 15% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης η οποία είναι 4,7g. Επιπρόσθετα το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β αλλά και βιταμίνη Α. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικής ίνας που βοηθά στην μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην παχυσαρκία. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην μείωση της φλεγμονής του δέρματος, της επούλωσης των πληγών και την ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης το έλαιο του αβοκάντο ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τα σημάδια της γήρανσης.

Μια ερώτηση που θα έπρεπε να απαντηθεί είναι αν βοηθά το αβοκάντο στην απώλεια βάρους.

Φαίνεται ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες εντείνει το αίσθημα του κορεσμού και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Για κάθε 100g αβοκάντο τα 7g είναι φυτικές ίνες.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το ενζυμικό μαύρισμα του αβοκάντο;

Η καλύτερη μέθοδος για την διατήρηση της φρεσκότητας του αβοκάντο για μεγαλύτερο διάστημα είναι η αποθήκευση του μαζί με κάποιο οξύ όπως είναι το ξύδι, ο χυμός λεμονιού ή ο χυμός από λάιμ και να το τυλίξετε σφιχτά με ένα πλαστικό περιτύλιγμα.

Τα βασικά διατροφικά στοιχεία του αβοκάντο είναι:

Θερμίδες: 114 Kcal

Διαιτητικές ίνες: 6g

Σάκχαρα: 0,2g

Μαγνήσιο: 19,5mg

Νάτριο:5,5 mg

Κάλιο:345 mg

Βιταμίνη Α: 43μg

Βιταμίνη Κ :14μg

Βιταμίνη Ε :1,3μg

Βιταμίνη Β6: 0,2μg

Μονοακόρεστα λιπαρά: 6.7g

Πίσω →