Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κανέλα.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τα κλαδιά των δέντρων της οικογένειας Cinnamomum.

Ως μπαχαρικό, η κανέλα διατίθεται σε μορφή σκόνης ή ολόκληρη, ως κομμάτια φλοιού. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο κανέλας και συμπληρώματα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις στην κανέλα έχουν αντιοξειδωτικές , αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, και ότι ενδέχεται να προσφέρουν προστασία, μεταξύ άλλων, από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της κανέλας. Παρακάτω θα βρείτε κάποια από τα οφέλη για την υγεία διαφόρων τύπων κανέλας και πώς να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή.

Οφέλη:

1. Βελτιώνει τις μυκητιασικές λοιμώξεις

Το λάδι κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μερικών τύπων μυκητιασικών λοιμώξεων. Μια εργαστηριακή μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το έλαιο κανέλας ήταν αποτελεσματικό έναντι ενός τύπου μύκητα Candida που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

2.Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κανέλα cassia μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

3.Προλαμβάνει τη νόσο του Alzheimer

Σύμφωνα με ερευνητές , ένα εκχύλισμα που υπάρχει στο φλοιό κανέλας, περιέχει ιδιότητες που μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων.

4.Προστατεύει από τον ιό HIV

Το 2000, σε μια μελέτη για τα εκχυλίσματα ινδικών φαρμακευτικών φυτών διαπίστωσαν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον ιό HIV. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν κανέλα μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τον ιό HIV, αλλά τα εκχυλίσματα κανέλας θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν επιπλέον σε ένα  μέρος της θεραπείας HIV.

5.Προλαμβάνει της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να προστατεύσει τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα οποία ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα από αυτά από τα άτομα χωρίς την πάθηση.

6.Μειώνει τις επιπτώσεις των γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Το 2011, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες πλούσιες σε «αντιοξειδωτικά μπαχαρικά», συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρνητικής απόκρισης του σώματος στην κατανάλωση γευμάτων με υψηλά λιπαρά.

7.Θεραπεύει και επουλώνει χρόνιες πληγές

Η μέντα και η κανέλα θα μπορούσαν να γίνουν μέρος ενός φαρμάκου για τη θεραπεία των μολυσμένων από πληγές.

8.Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Διάφορες ενώσεις στην κανέλα μπορούν να ωφελήσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η κιννεμαλδεΰδη, για παράδειγμα, μείωσε την αρτηριακή πίεση σε μια μελέτη σε ζώα .

Άλλα οφέλη

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την κανέλα σε συμπληρώματα για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, διαβήτη , απώλεια όρεξης και άλλες καταστάσεις. Παίζει επίσης ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της βρογχίτιδας .

Ωστόσο δεν αντικαθιστά την κανονική θεραπεία.

Ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα βάρους 2,6 g περιέχει:

  • ενέργεια: 6,42 θερμίδες
  • υδατάνθρακες: 2,1 g
  • ασβέστιο: 26,1 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • σίδηρος: 0,21 mg
  • μαγνήσιο: 1,56 mg
  • φωσφόρος: 1,66 mg
  • κάλιο: 11,2 mg
  • βιταμίνη Α: 0,39 mg

Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών Β και Κ και τα αντιοξειδωτικά χολίνη, βήτα-καροτένιο , άλφα-καροτένιο, βήτα-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και πολλών άλλων καταστάσεων.

Στα τρόφιμα, οι άνθρωποι τρώνε συνήθως μόνο μια μικρή ποσότητα κανέλας. Επομένως, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει δεν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή.

Πίσω →