Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα διατροφικά οφέλη των φιστικιών;

Τα φιστίκια έχουν ισχυρό διατροφικό προφίλ. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πολλών βασικών βιταμινών και μετάλλων.

Διατροφική κατανομή

Τα φιστίκια είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης άφθονο κάλιο , φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β . Παρά το γεγονός ότι είναι υψηλά σε θερμίδες, τα φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε υδατάνθρακες.

1. Πρωτεΐνη

Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, προσφέροντας 25,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια φιστικιών, ή περίπου το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε πρωτεΐνη.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για πρωτεΐνη στους ενήλικες είναι:

46 g για γυναίκες και 56 g για άνδρες. Έχοντας υπόψιν πάντα τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωρίστα οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των κυττάρων του σώματος. Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ένα άτομο ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

2. Υγιή λιπαρά

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητο μέρος κάθε δίαιτας. Τα περισσότερα από τα λίπη στα φιστίκια είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ένας υγιεινός τύπος λίπους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού .

Υπάρχει επίσης μια μικρή ποσότητα κορεσμένου λίπους στα φιστίκια. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι λιγότερο υγιεινά από τα ακόρεστα ή τα πολυακόρεστα. Οι γιατροί συνδέουν τα υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Κατά συνέπεια, είναι καλύτερο να τρώτε τα φιστίκια με μέτρο για να έχετε τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία.

Πίσω →