Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠιθανοί κίνδυνοι από το φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο παρασκευάζεται από τον καρπό του αφρικανικού ελαιοφοίνικα.

Πιθανοί κίνδυνοι από το φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πριν χρησιμοποιήσετε φοινικέλαιο στη μαγειρική σας:

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης . Συγκρίνοντας το φοινικέλαιο με άλλα υγρά έλαια όπως το ελαιόλαδο διαπιστώθηκε ότι το φοινικέλαιο είχε αρνητική απόδοση. Έχει διαπιστωθεί ότι το φοινικέλαιο αύξησε τη χοληστερόλη σε υγιή άτομα

Συνδέεται με την αθηροσκλήρωση

Το φρέσκο φοινικέλαιο και το παλαιότερο φοινικέλαιο εμφανίζουν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα τοκοτριενόλης. Εξαιτίας αυτού, το ξαναθερμασμένο φοινικέλαιο παρουσιάζει πολύ λιγότερα οφέλη από το φρέσκο φοινικέλαιο. Στην πραγματικότητα, το ξαναθερμασμένο φοινικέλαιο μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση. Εάν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αποφύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένο φοινικέλαιο ή τροφές που περιέχουν ξαναζεσταμένο φοινικέλαιο.

Υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά

Σε σύγκριση με άλλα υγρά έλαια, το φοινικέλαιο είναι σχετικά υψηλό σε κορεσμένα λίπη. Το φοινικέλαιο περιέχει περίπου  34% κορεσμένα λιπαρά, ενώ το ελαιόλαδο είναι λιγότερο από το μισό αυτού. Τα κορεσμένα λίπη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων υγείας.

 

 

Πίσω →