Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νιτρικά άλατα

Πού βρίσκονται τα νιτρικά άλατα;

 

Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα λαχανικά.

 Προστίθενται επίσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη γεύση και να διατηρήσουν το χρώμα.

Υπάρχουν μερικά φυτά που περιέχουν φυσικά υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, όπως :

Φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέσκουλο

  • Παντζάρια
  • καρότα
  • Σέλινο
  • Ραπανάκια

Επεξεργασμενες τροφές

Υπάρχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα κρέατα. Αυτά τα πρόσθετα εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης, της αλμυρής γεύσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της διατήρησης του χρώματος (όπως με το κόκκινο κρέας). Αυτά τα κρέατα περιλαμβάνουν:

  • Μπέικον
  • Κονσερβοποιημένα προϊόντα πουλερικών
  • Ζαμπόν
  • Χοιρινό φιλέτο
  • Λουκάνικο

Οφέλη των νιτρικών αλάτων

Τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται φυσικά στα λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν μέσω των επιδράσεων του μονοξειδίου του αζώτου, ενός τύπου αγγειοδιασταλτικού (που σημαίνει ότι βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να ανοίξουν). Το μονοξείδιο του αζώτου παίζει ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία της καρδιάς και την απόδοση της άσκησης.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση νιτρικών αλάτων

Η πρόσληψη διατροφικών νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα τρόφιμα για συντήρηση, γεύση και χρώμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες καταστάσεις και προβλήματα υγείας

Οι συνθήκες που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης νιτρικών περιλαμβάνουν:

Υψηλή αρτηριακή πίεση : Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος παχέος εντέρου : Η κατανάλωση κρέατος (με νιτρικά πρόσθετα) που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι γνωστή.

Καρκίνος στομάχου : Η υψηλή ή μέτρια πρόσληψη νιτρικών αλάτων της διατροφής σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου (καρκίνος στομάχου)

Μεθαιμοσφαιριναιμία: Γνωστό και ως σύνδρομο μπλε μωρού, αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε μωρά κάτω των 6 μηνών λόγω της υπερκατανάλωσης και απορρόφησης νιτρικών αλάτων.

 

Πίσω →