Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΟι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού

Το κρασί και ιδιαίτερα το κόκκινο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και χάρη στις ουσίες, που περιέχει, επιδρά στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Η θερμιδική αξία ενός κρασιού που έχει 12,2 % αιθυλικής αλκοόλης ανέρχεται σε 85 Kcalανά 100 ml.

Το κόκκινο κρασί  περιέχει  5  διαφορετικές ουσίες με  αντιοξειδωτική  δράση, οι  οποίες  βρίσκονται και στα φρούτα, στα  λαχανικά και το τσάι.  Οι   ουσίες  αυτές  ανήκουν στην  ευρύτερη οικογένεια των  πολυφαινολών.  Οι πολυφαινόλες φέρονται  ικανές  να  καταστείλουν  τον  πολλαπλασιασμό  των  κυττάρων  του  καρκίνου  του  προστάτη  και  ακόμη  να  προκαλούν  στα καρκινικά αυτά  κύτταρα το μηχανισμό της   απόπτωσης .  Το φαινόμενο της απόπτωσης είναι η φυσική οδός  που ακολουθούν όλα τα  κανονικά κύτταρα που τα οδηγεί στο θάνατο.

Το  κόκκινο κρασί φαίνεται να συμβάλει στην καλή λειτουργία του  νευρικού συστήματος.  Αυτό φαίνεται να συμβαίνει  λόγω της  ύπαρξης  μιας  αντιοξειδωτικής  ουσίας ρεσβερατρόλης.  Αυτή η ουσία μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ .Βέβαια η κατανάλωση του κρασιού θα πρέπει να είναι μέτρια ,  δηλαδή  1 - 2  ποτήρια κρασί ημερησίως, για να έχει το κρασί προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο.  Αυξημένη  κατανάλωση οίνου μπορεί να ασκεί τοξική δράση στα νευρικά κύτταρα, λόγω της περιεκτικότητας σε αλκοόλη.

Όλες αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Το κρασί βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Η ρεσβερατρόλη του οίνου μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης , η οποία υπάρχει σε υψηλά επίπεδα σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

  

Πίσω →