Το καρπούζι, είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C και λυκοπενίου ενώ είναι λιγότερο όξινο από τα εσπεριδοειδή και τις ντομάτες.

  • Διατροφικά Στοιχεία

Ένα φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους (150γρ.) παρέχει:

Θερμίδες: 46

Λίπος: 0,2 γρ

Νάτριο: 1,5 mg

Υδατάνθρακες: 11,5 γρ

Φυτικές ίνες: 0,6 γρ

Σάκχαρα: 9,4 γρ

Πρωτεΐνη: 0,9 γρ

Βιταμίνη C: 12,3 mg

Βιταμίνη Α: 42,6 mcg

Λυκοπένιο: 6890mcg

  • Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες στο καρπούζι είναι κυρίως σάκχαρα, με λίγες μόνο φυτικές ίνες. Το ήμισυ της ζάχαρης είναι φρουκτόζη, το ένα τέταρτο είναι γλυκόζη και λιγότερο από το ένα τέταρτο είναι σακχαρόζη, με άλλα σάκχαρα να αποτελούν μικρά κλάσματα.

Το καρπούζι έχει γλυκαιμικό δείκτη 76. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να σας δώσει ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από τα τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

  • Λίπη

Δεν θα πάρετε σχεδόν καθόλου λίπος στο καρπούζι, καθιστώντας το παρόμοιο με το πεπόνι. Το λίπος που υπάρχει είναι κυρίως πολυακόρεστα (0,076γρ.), με μικρότερες ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Για λόγους διατροφικής παρακολούθησης, μπορείτε να θεωρήσετε το καρπούζι ως τροφή χωρίς λιπαρά. Οι σπόροι (είναι βρώσιμοι) είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

  • Πρωτεΐνη

Το καρπούζι περιέχει λίγη πρωτεΐνη, με λιγότερο από 1 γραμμάριο ανά φλιτζάνι.

  • Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Ένα πλήρως ώριμο κόκκινο καρπούζι περιέχει υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από το λιγότερο ώριμο καρπούζι. Μια μόνο μερίδα καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, παρέχοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σας για το καθένα.

Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών και μπορεί να έχει αντιγηραντικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες, ενώ η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού καρπούζι παρέχει επίσης περίπου το 7% των ημερήσιων αναγκών σας σε χαλκό και παντοθενικό οξύ, 5% σε βιοτίνη και 4% σε βιταμίνες Β1 και Β6.

  • Οφέλη για την υγεία

1.Καταπολεμά την αφυδάτωση

Το καρπούζι αποτελείται σχεδόν από 92% νερό που το καθιστά μια πολύ ενυδατική τροφή. Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε αρκετό νερό ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού δοκιμάστε μερικές μερίδες καρπούζι. Θα λάβετε επιπλέον μικροθρεπτικά συστατικά μαζί με την ενυδάτωση σας.

2.Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το καρπούζι έχει αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς φυτοθρεπτικού συστατικού που η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ντομάτες είναι ευρέως γνωστές ως πηγή λυκοπενίου, αλλά ένα πλήρως ώριμο καρπούζι έχει ακόμη περισσότερο λυκοπένιο από μια ντομάτα.

3.Μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και καρκίνου

Άλλα αντιοξειδωτικά στο καρπούζι περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, καροτενοειδή και τριτερπενοειδή. Αντιοξειδωτικά όπως αυτά βοηθούν στην επισκευή των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πίσω →