Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά ισχυρά οφέλη και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, το σώμα και τον εγκέφαλό μας. Η λήψη τους από ολόκληρα τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε την ισχυρή πρόσληψη ω-3.

 • Καταπολέμηση  κατάθλιψης και άγχους

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως και εκδηλώνεται με θλίψη, λήθαργο και γενική απώλεια ενδιαφέροντος. Το άγχος χαρακτηρίζεται από συνεχή ανησυχία και νευρικότητα. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους αναγνωρίζουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους όταν λαμβάνουν συμπληρώματα ω-3.

 • Πρόληψη προβλημάτων όρασης

Το ω-3 λιπαρό οξύ DHA είναι το κύριο δομικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς των ματιών. Προλαμβάνει λοιπόν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση, έως και τύφλωση.

 • Προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Η λήψη των ω-3 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του βρέφους, προσφέροντας ανώτερη νοημοσύνη, καλύτερες επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένος κίνδυνος αναπτυξιακής καθυστέρησης και εγκεφαλικής παράλυσης.

 • Πρόληψη καρδιακών παθήσεων και βελτίωση παραγόντων κινδύνου

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική μείωση τριγλυκεριδίων, επιπέδων αρτηριακής πίεσης και παραγωγής ορισμένων ουσιών που απελευθερώνονται κατά την διάρκεια φλεγμονώδους απόκρισης. Αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη), προλαμβάνουν την σκλήρυνση κατά πλάκας και εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων στις αρτηρίες.

 •  Μείωση συμπτωμάτων ΔΕΠΥ (διάσπαση προσοχής) στα παιδιά

Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν  χαμηλότερα επίπεδα ω-3 στο αίμα τους, αλλά με την λήψη συμπληρωμάτων μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, βελτιώνοντας  την απροσεξία και την ανησυχία.

 •  Μείωση συμπτωμάτων Μεταβολικού Συνδρόμου

Τα ω-3 μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τους  παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

 •  Αντιμετώπιση φλεγμονής

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν σταθερά την παραγωγή μορίων και ουσιών που σχετίζονται με φλεγμονή ή και χρόνια φλεγμονή, όπως τα εικοσανοειδή και οι κυτοκίνες

 •  Καταπολέμηση αυτοάνοσων νοσημάτων

Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής μας, η λήψη ω-3 συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών όπως, ο αυτοάνοσος διαβήτης, ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn και η ψωρίαση.

 •  Βελτίωση ψυχικών διαταραχών

Τα ω-3 λιπαρά μειώνουν τη συχνότητα εναλλαγών διάθεσης και υποτροπιάσεων σε άτομα με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή και σημειώνουν και μείωση βίαιης συμπεριφοράς.

 •  Καταπολέμηση νόσου Αλτσχάιμερ

Γνωρίζουμε πως η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι μια από τις αναπόφευκτες συνέπειες της γήρανσης, παρόλα αυτά η υψηλότερη πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο της νόσου.

 •  Πρόληψη καρκίνου

Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρκίνο του προστάτη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

 •  Μείωση παιδικού άσθματος

Χαμηλός κίνδυνος παιδικού άσθματος σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων  σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες

 •  Μείωση λίπους στο ήπαρ

Η συμπλήρωση της διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα μειώνει αποτελεσματικά το ηπατικό λίπος και τη φλεγμονή σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

 •  Βελτίωση υγείας οστών και αρθρώσεων

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τη δύναμη των οστών και τη λειτουργία των αρθρώσεων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης κυρίως στις γυναίκες.

 •  Ανακούφιση πόνου σε έμμηνο ρύση

Η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας ω-3 κατά την διάρκεια της περιόδου αποδεικνύεται αποτελεσματική καθώς υπάρχουν πιο ήπιοι πόνοι.

 • Βελτίωση ποιότητας ύπνου

Ο καλός ύπνος είναι βέλτιστο θεμέλιο της υγείας μας, καθώς επηρεάζει πολλές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατάθλιψη. Υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών συνδέονται με υψηλά ποσοστά μελατονίνης, ορμόνης που συμβάλει στο να αποκοιμηθούμε. Η λήψη ω-3 συμπληρωμάτων συμβάλει στην ποιότητα, αλλά και στη διάρκεια του ύπνου.

 • Τα ω-3 αποτελούν δομικό συστατικό του δέρματος

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών. Υγιείς κυτταρικές μεμβράνες έχουν ως αποτέλεσμα ένα απαλό, υγρό, ελαστικό και χωρίς ρυτίδες δέρμα. Η επαρκής λήψη τους προστατεύει από την ακμή, τις βλάβες του ηλίου και αποτρέπει την αντιγύρανση.

 

Πίσω →