Τα κύρια οφέλη της ρίγανης είναι τα ακόλουθα:

  • Βοηθά στη μυϊκή χαλάρωση.
  • Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση του μετεωρισμού
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, Ε και Κ
  • Είναι καλή πηγή μετάλλων όπως ψευδάργυρου, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου.

Το βότανο αυτό επίσης αναστέλλει τη φλεγμονή του δέρματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο πονόλαιμος .

Μία μελέτη έδειξε ότι η θυμόλη, μια ουσία που υπάρχει στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης, έχει αντιμυκητιακή δράση κατά των ειδών Candida που πολλαπλασιάζονται στη στοματική κοιλότητα. Μια άλλη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο ρίγανης εμφάνισε αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση κατά των λοιμώξεων του αυτιού.

Όλα αυτά, οφείλονται σε μια ένωση που ονομάζεται καρβακρόλη, η οποία δρα απευθείας στον λευκό λιπώδη ιστό, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Επιπλέον, τόσο η ρίγανη όσο και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διότι είναι πλούσια σε καρβακρόλη και θυμόλη. Αυτές οι ουσίες βοηθούν τα κύτταρα να καταπολεμήσουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Πώς να καταναλώσετε ρίγανη;

Είναι δυνατή η κατανάλωση ρίγανης σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της ρίγανης ως καρύκευμα για λαχανικά και χόρτα ή ακόμα και στα πιάτα και τις σαλάτες σας.

Πίσω →