Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΟφέλη της βήτα καροτίνης για το δέρμα, τα μαλλιά και την υγεία

Τα καρότα, το σπανάκι, το μαρούλι, οι ντομάτες, το παντζάρι, το μπρόκολο είναι όλα υπερτροφές που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τη βήτα καροτίνη. Λαμβάνοντας υπόψη τη λίστα με αυτά τα θρεπτικά πολύχρωμα λαχανικά, ίσως γνωρίζετε ήδη πώς η βήτα καροτίνη ωφελεί την υγεία σας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας.

 

Τι είναι η βήτα καροτίνη;

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ζωντανών χρωμάτων στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι άφθονα στη φύση. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 διαφορετικά καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης, της άλφα-καροτίνης, της λουτεΐνης, της κρυπτοξανθίνης και της ζεαξανθίνης, που κατανέμονται σε όλο τον κόσμο των φυτών και των φυκιών.

Διατροφική Αξία Βήτα Καροτίνης

Όταν εισέρχεται στο σώμα, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α (ρετινόλη) στο λεπτό έντερο των θηλαστικών από τη βήτα-καροτίνη 15 και 15 μονοοξυγενάση, ένα ένζυμο. Η περίσσεια ρετινόλης αποθηκεύεται στο ήπαρ και συντίθεται σε ενεργή βιταμίνη Α σε περιπτώσεις ανάγκης.

Είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καροτίνης και είναι λιποδιαλυτή αλλά όχι υδατοδιαλυτή. Για να εξασφαλιστεί η σωστή απορρόφησή του, θα πρέπει να καταναλωθούν 3 έως 5 γραμμάρια λίπους .

 

Οφέλη για την υγεία της βήτα-καροτίνης

Τα κύρια οφέλη της βήτα καροτίνης μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι εμπλέκεται στο σχηματισμό της βιταμίνης Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και δέρματος. Μερικά από τα οφέλη της βήτα καροτίνης είναι τα ακόλουθα.

1. Καρδιαγγειακή υγεία:

Η λήψη μιας διατροφής πλούσιας σε βήτα καροτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σημαντικό βαθμό. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η βήτα καροτίνη συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για τη μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου .

2. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων

Η υψηλή πρόσληψη τροφών με βήτα καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αναπνευστικών παθήσεων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των αναπνευστικών διαταραχών όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βήτα καροτίνης στο σώμα τους είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και διαβήτη.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια οφθαλμική νόσος κατά την οποία η ωχρά κηλίδα του ματιού, που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, αρχίζει να καταστρέφεται. Η κατανάλωση επαρκών επιπέδων βήτα καροτίνης (15 mg) μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ARMD).

4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ανεπάρκεια βήτα καροτίνης και βιταμίνης C δρα ως παράγοντας κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα . Έτσι, η κατανάλωση επαρκών επιπέδων βήτα καροτίνης είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εμφάνισης αυτής της κατάστασης.

5. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βήτα καροτίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιώντας τον θύμο αδένα που είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές ανοσοποιητικής προστασίας. Ο θύμος αδένας δίνει τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τους ιούς, καταστρέφοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα προτού μπορέσουν να εξαπλωθούν.

Οφέλη για το δέρμα της βήτα καροτίνης

Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Το σώμα σας μετατρέπει όση βιταμίνη Α από βήτα καροτίνη χρειάζεται. υψηλές δόσεις αυτής της βιταμίνης μπορεί να είναι τοξικές. Τα οφέλη αυτής της χρωστικής για το δέρμα είναι τα ακόλουθα.

 • Μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στον ήλιο

Η βήτα καροτίνη αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος δρώντας ως αντιοξειδωτικό, μια ουσία που μειώνει τη βλάβη του οξυγόνου που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση και άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως το κάπνισμα. Η κατανάλωση επαρκών επιπέδων βήτα καροτίνης προσδίδει μια φυσική λάμψη στο δέρμα σας, καθιστώντας το έτσι πιο ελκυστικό και όμορφο . Η υπερβολική πρόσληψη, ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να κάνει τα πέλματα των ποδιών σας, τις παλάμες των χεριών σας ακόμη και το λευκό τμήμα των ματιών σας να κιτρινίσουν.

Οι υψηλές δόσεις βήτα καροτίνης κάνουν το δέρμα σας λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού . Η κατανάλωση βήτα καροτίνης μπορεί να παρέχει προστασία από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, η ποιοτική έρευνα είναι δικαιολογημένη από αυτή την άποψη. Επομένως, τα τρόφιμα που περιέχουν βήτα καροτίνη ή συμπληρώματα μπορούν να συνδυαστούν με αντηλιακό για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του.

 • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της στοματικής λευκοπλακίας

Η στοματική λευκοπλακία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λευκές βλάβες στο στόμα ή τη γλώσσα που προκαλείται από χρόνια καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατανάλωση βήτα καροτίνης μειώνει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης .Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα βήτα καροτίνης για τη θεραπεία της λευκοπλακίας.

 • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του σκληροδέρματος

Το σκληρόδερμα είναι μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που χαρακτηρίζεται από σκληρυμένο δέρμα. Εμφανίζεται λόγω των χαμηλών επιπέδων βήτα καροτίνης στο αίμα σας. Τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης πιστεύεται ότι είναι χρήσιμα για άτομα με σκληρόδερμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό. Επομένως, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα συμπληρώματα.

 • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών παθήσεων του δέρματος

Η βήτα καροτίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το ξηρό δέρμα, το έκζεμα και η ψωρίαση . Η βιταμίνη Α, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος και ως εκ τούτου, προστατεύει το δέρμα από βλάβες. Επιταχύνει επίσης την επούλωση δερματικών βλαβών, κοψιμάτων και πληγών.

 • Οφέλη για τα μαλλιά της βήτα καροτίνης

Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των τριχωτών. Η κατανάλωση βήτα καροτίνης μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από διάφορα προβλήματα μαλλιών. Ωστόσο, υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών . Συνιστάται να καταναλώνω βήτα καροτίνη από πηγές τροφίμων αντί να παίρνω συμπληρώματα βιταμίνης Α. Η βήτα καροτίνη είναι ευεργετική για τα μαλλιά σας με τους ακόλουθους τρόπους.

 •  Αποτρέπει την πιτυρίδα και άλλα προβλήματα μαλλιών:

Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ξηρά, θαμπά, άτονα μαλλιά και ξηρό τριχωτό της κεφαλής που μπορεί να ξεφλουδίσει σε πιτυρίδα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βήτα καροτίνη είναι αναπόφευκτη για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων.

 •  Ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών:

Η αραίωση των μαλλιών, ιδιαίτερα στις γυναίκες, προκαλείται από κακή διατροφή . Έτσι, εάν υποφέρετε από τριχόπτωση, συνιστάται να καταναλώνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βήτα καροτίνης για να σταματήσετε την τριχόπτωση και να ενθαρρύνετε την αναγέννηση των μαλλιών.

Πηγές βήτα καροτίνης

Η βήτα καροτίνη είναι πιο άφθονο στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Μερικά από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα και τους ξηρούς καρπούς που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε β-καροτίνη αναγράφονται παρακάτω.

Τα καρότα, τα παντζάρια, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε β-καροτίνη. Ένας σημαντικός πρόδρομος της παραγωγής βιταμίνης Α, η βήτα-καροτίνη δεν είναι μόνο εξαιρετική επίδραση για τα μάτια σας, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, του δέρματος και των μαλλιών σας. Έχοντας ένα πολύχρωμο γεύμα πλούσιο στα παραπάνω λαχανικά, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη φυτική ένωση που τονώνει το ανοσοποιητικό στη διατροφή σας για να βελτιώσετε την υγεία και το ανοσοποιητικό σας συνολικά.

Λαχανικά:

 • λαχανάκια Βρυξελλών
 • καρότα
 • Αντίδι
 • Λάχανο
 • Μαρούλι
 • Κολοκύθι
 • Σπανάκι
 • Γλυκοπατάτα
 • Σέσκουλο
 • Ντομάτα

Φρούτα:

 • Βερίκοκα
 • Πεπόνια
 • Μάνγκο
 • Δαμάσκηνα

Βότανα:

 • Βασιλικός
 • Μαϊντανός
 • Θυμάρι

Ξηροί καρποί:

 • Φυστίκι αιγίνης
 • Καρύδια

Πίσω →