Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΟφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών.

Τα σταφύλια καλλιεργούνται για χιλιάδες χρόνια από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για τη χρήση τους στην οινοποίηση. Υπάρχουν πολλοί τύποι σταφυλιών, όπως πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο και ροζ και μπορεί να έχουν σπόρους ή και όχι. Τα σταφύλια καλλιεργούνται σε εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο. Προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.

1.Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Ειδικότερα είναι πλούσια σε βιταμίνη C-ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία και βιταμίνη K-μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά. Ένα φλιτζάνι (151 γρ.) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Θερμίδες: 104
 • Υδατάνθρακες: 27,3 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια
 • Λίπος: 0,2 γραμμάρια
 • Ίνες: 1,4 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 27% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
 • Βιταμίνη Κ: 28% (RDI)
 • Θειαμίνη: 7% (RDI)
 • Ριβοφλαβίνη: 6% (RDI)
 • Βιταμίνη Β6: 6% (RDI)
 • Κάλιο: 8% (RDI)
 • Χαλκός: 10% (RDI)
 • Μαγγάνιο: 5% (RDI)

2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να αποτρέψουν τις χρόνιες παθήσεις.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται κυρίως στα φυτά. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.  Επίσης μπορεί να αποτρέψουν τις χρόνιες παθήσεις μειώνοντας τη φλεγμονή.

Εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, περιέχουν πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στο δέρμα και στους σπόρους  Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν και που τους δίνουν το χρώμα τους.

Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι 'αυτό το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις.

Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ανήκει στη κατηγορία των πολυφαινολών. Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, δείχνοντας ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουερσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

3. Οι φυτικές ενώσεις που περιέχουν ενδέχεται να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα ευεργετικών φυτικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, κουερσετίνη, ανθοκυανίνες και κατεχίνες, τα οποία έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα εκχυλίσματα σταφυλιών εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού αλλά και του παχέος εντέρου.

4.Είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Ένα φλιτζάνι σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, που είναι το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI). Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης, αυτό όμως δεν ισχύει για τα λευκά σταφύλια.

5.Είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών.

Τα σταφύλια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που μπορεί να προστατεύσουν από κοινές οφθαλμικές παθήσεις, όπως εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, καταρράκτη και γλαύκωμα.

6. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών.

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ.

7. Μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένα βακτήρια και ιούς.

Πολλές ενώσεις στα σταφύλια έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν και καταπολεμούν τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις .

Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για την ευεργετική επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Πίσω →