Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΟφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών
  • Βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Δεδομένου ότι τα σταφύλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Αν έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα μας είναι καλύτερα σε θέση να καταπολεμήσει και να αποτρέψει οποιαδήποτε ξαφνική, βραχυπρόθεσμη ασθένεια.

  • Προλαμβάνει τον καρκίνο

Γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Έτσι τα αντιοξειδωτικά  μειώνουν αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Τα σταφύλια διαθέτουν επίσης το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης κατεχίνες, κερκετίνη και ανθοκυανίνες, άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να είναι ένας ισχυρός συνδυασμός κατά του καρκίνου.

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα σταφύλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ταιριάζουν καλά σε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα σταφύλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή πρόσληψη καλίου, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

  • Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η ρεσβερατρόλη μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι εκείνοι των οποίων οι δίαιτες είχαν περισσότερο κάλιο από νάτριο είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με άτομα που δεν είχαν τόσο πολύ κάλιο στη διατροφή τους.

  • Μειώνει την υψηλή χοληστερόλη

Θα βρείτε πολλές φυτικές ίνες στα σταφύλια, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη. Οι φυτικές ίνες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματός σας και μεταφέρουν όλη αυτή τη χοληστερόλη έξω από το σώμα. Σε μια μελέτη με άτομα με υψηλή χοληστερόλη, εκείνοι που έτρωγαν τρία φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL (κακή) χοληστερόλη.

  • Προστατεύει από τον διαβήτη

Τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.

  • Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου

Όλα έχουν να κάνουν με τη ρεσβερατρόλη, η οποία ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλό σας. Σκεφτείτε τη νόσο του Πάρκινσον και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτές μπορεί να είναι σημάδια οξειδωτικού στρες. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

  • Βελτιώνει την υγεία των οστών

Χάρη στη βιταμίνη Κ και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε γερά οστά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

  • Επιβραδύνει τη γήρανση

Τα σταφύλια μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη νεότητά σας. Η ρεσβερατρόλη διεγείρει το γονίδιο SirT1, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας τη δομή των κυττάρων και προστατεύοντας τα κύτταρα. Η ρεσβερατρόλη βοηθά στην προστασία ορισμένων γονιδίων που οδηγεί σε υγιή γήρανση και μακροζωία.

  • Βελτιώνει τον ύπνο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά; Τα σταφύλια μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Τα σταφύλια έχουν μία ποσότητα μελατονίνης μέσα τους. Οπότε είναι ένα υπέροχο βραδινό σνακ. Δεν έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Πίσω →