Σίγουρα, οι ελιές είναι νόστιμες και  αλμυρές. Γνωρίζετε όμως για τα πολλά εκπληκτικά οφέλη τους για την υγεία; Ακολουθούν κάποια οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ελιών και γιατί πρέπει να νιώθετε υπέροχα όταν τρώτε περισσότερες ελιές κάθε μέρα:

  • Οι ελιές είναι μια ισχυρά αντιοξειδωτική τροφή

Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλουν στην γήρανση και σε ασθένειες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος και οι καρδιακές προσβολές.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια μέσα στο σώμα σας με ασύζευκτα ηλεκτρόνια σε μια αναζήτηση για να βρουν ένα άλλο ηλεκτρόνιο και είναι πολύ με αποτέλεσμα να  βλάπτουν τα γύρω μόρια.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ασφάλεια με τις ελεύθερες ρίζες, εγκαταλείποντας μερικά από τα ηλεκτρόνια τους και εξουδετερώνοντας την ελεύθερη ρίζα.

  • Οι ελιές είναι χαμηλές σε θερμίδες

Μία ελιά έχει μόνο περίπου 7 θερμίδες. Έχουν ένα μικρό φορτίο θερμίδων, και σας κρατούν πλήρεις για αρκετό διάστημα

  • Οι ελιές είναι ένα υγιές λίπος για την καρδιά

Το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ και αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας.

Η υπόλοιπη περιεκτικότητα σε λιπαρά 15% του λίπους στις ελιές είναι κορεσμένα λιπαρά και το 11% είναι πολυακόρεστα--ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Το μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται στις ελιές είναι το ίδιο καλό λίπος που βρίσκετε στους ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή αυξάνουν την καλή χοληστερόλη.

  • Οι ελιές βοηθούν στην μνήμη

Οι ελιές περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο.

Τρώγοντας μια καθημερινή μερίδα από ελιές, μπορείτε να βελτιώσετε τη γνωστική σας λειτουργία, την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη σας.

  • Οι ελιές βοηθούν στη ρύθμιση του ελέγχου της όρεξης

Τρώγοντας λίγες ελιές πριν από το γεύμα, μπορείτε να καταλαγιάσετε την όρεξή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις υγιείς ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και διεγείρουν την ορμόνη χολοκυστοκινίνη, η οποία στέλνει μηνύματα πληρότητας και ικανοποίησης στον εγκέφαλο.

  • Οι ελιές είναι αντιφλεγμονώδεις

Η φλεγμονή θεωρείται ότι είναι η βασική αιτία των ασθενειών, όπως και η εξάλειψη των φλεγμονωδών τροφών και η αντικατάστασή τους με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ένα βασικό βήμα για καλύτερη υγεία.

Οι ελιές περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται ελαιοκανθάλη που εμποδίζουν τον σχηματισμό φλεγμονωδών ενζύμων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 2.

  • Οι ελιές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Το χρόνιο οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου και εάν τα κύτταρά μας κατακλυστούν από αυτά, ο κίνδυνος κυτταρικού καρκίνου αυξάνεται.

Πίσω →