Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και έτσι μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μια χούφτα αμύγδαλα-περιέχει το ένα όγδοο των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη ενός ατόμου.

 

Οφέλη από τα αμύγδαλα

  • Αμύγδαλα και χοληστερόλη

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά είναι ακόρεστα λιπαρά. Αυτός ο τύπος λίπους δεν αυξάνει τον κίνδυνο λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης. Τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση της χοληστερόλης στο αίμα ενός ατόμου.

  • Αμύγδαλα και κίνδυνος καρκίνου

Μελέτη έχει δείξει ότι δύο έως τρεις φορές χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φιστικιών, καρυδιών και αμυγδάλων, σε σύγκριση με εκείνα που δεν το κατανάλωναν.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα φαίνεται να αποτελούν προστατευτικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού».

  • Αμύγδαλα και καρδιακές παθήσεις

Τα αμύγδαλα, μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων ή λίπους στο αίμα. Αυτό μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.

  • Αμύγδαλα και βιταμίνη Ε

Τα αμύγδαλα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η τοκοφερόλη. Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στο σώμα. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβεί όταν συσσωρεύονται πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες προέρχονται από φυσικές σωματικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Το σώμα μπορεί να εξαλείψει πολλά από αυτά, αλλά τα διατροφικά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνσή τους επίσης. Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης συσχετίσει δοκιμαστικά την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

  • Αμύγδαλα και σάκχαρο στο αίμα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Μια ανεπάρκεια είναι κοινή μεταξύ εκείνων που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ανεπάρκεια μαγνησίου και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Μερικοί ειδικοί προτείνουν τη χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου για τη βελτίωση των προφίλ σακχάρου στο αίμα, αλλά τα αμύγδαλα μπορεί να προσφέρουν μια κατάλληλη διατροφική πηγή.

  • Τα αμύγδαλα βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Τα αμύγδαλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ το μεσημέρι μπορεί να αφήσει ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για κάποιο χρονικό διάστημα. Η αίσθηση κορεσμού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, καθώς θα μπουν λιγότερο στον πειρασμό να αναζητήσουν περισσότερα σνακ.

  • Τα αμύγδαλα ενισχύουν την υγεία των οστών

Τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, βιταμίνη Κ, πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, τα οποία συνεισφέρουν στην υγεία των οστών.

Πίσω →