Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΜούρα : Ένα καλό όπλο για να χάσεις κιλά

Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν αυτούς τους διατροφικούς θησαυρούς "τα μουρα" με μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Εδώ είναι πέντε τρόποι με τους οποίους τα μούρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και γενικά μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία σας.

Τα αντιοξειδωτικά!

Τα μούρα είναι ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών που δρουν ουσιαστικά σαν μικροί «σωματοφύλακες» προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και ασθένειες. Αλλά τα αντιοξειδωτικά συνδέονται επίσης με τον έλεγχο του βάρους. Μερικά συναρπαστικά νέα από μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά ζυγίζουν λιγότερο, ακόμα και όταν δεν τρώνε λιγότερες θερμίδες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ευρετήριο που κατατάσσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται από φυτικά τρόφιμα σε σύγκριση με τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων που ονομάζεται φυτοχημικός δείκτης ή βαθμολογία PI. Μια εντελώς φυτικής προέλευσης διατροφή θα μπορούσε να έχει ένα τέλειο σκορ 100, ενώ μια τυπική αμερικανική διατροφή, βαριά, με βάση το κρέας, τη ζάχαρη, και τα τηγανητά και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, θα σκοράρει κάτω από το 20 . Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ανθρώπινης Διατροφής και Διαιτολογίας, οι επιστήμονες της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι τα άτομα φυσιολογικού βάρους είχαν σκορ ΡΙ 10,3 μονάδες υψηλότερο, κατά μέσο όρο, από τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Και ακόμα κι αν δύο ομάδες κατανάλωναν περίπου τον ίδιο αριθμό των ημερήσιων θερμίδων, τα άτομα με χαμηλότερες βαθμολογίες PI ζύγιζαν περισσότερο, είχαν μεγαλύτερη περίμετρο της μέσης, και υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Η ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος!

Οι φράουλες, ιδίως, αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά τα γεύματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα βασικό αντιοξειδωτικό στις φράουλες αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για το σπάσιμο του αμύλου σε απλό σάκχαρο, πράγμα που σημαίνει λιγότερα απλά σάκχαρα απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας το σάκχαρο του αίματος και την αντίστοιχη απόκριση ινσουλίνης. Αυτό είναι το κλειδί για τον έλεγχο του βάρους.

Ενισχυτές τους μεταβολισμού!

Τα σμέουρα έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν φυσικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες, οι οποίες είναι παρόμοιες με την καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στις καυτερές πιπεριές την αίσθηση του καυτερού. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι κετόνες από το βατόμουρο εμπόδισε την αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους και σπλαχνικού λίπους, το βαθύ εσωτερικό λίπος, στην κοιλιά, θεωρείται πιο επικίνδυνό λόγω της σχέσης του με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μάχονται το λίπος της κοιλιάς!

Σε μια μελέτη σε ζώα, αρουραίους, που κατανάλωναν δύο τοις εκατό της διατροφής τους βατόμουρα είχαν δραματικά αποτελέσματα μετά από 90 μέρες, σημαντικά λιγότερο λίπος στην κοιλιά, πιο χαμηλό αριθμό λιπιδίων του αίματος, μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Φυτικές ίνες!

Τα μούρα είναι μια καταπληκτική πηγή φυτικών ινών, ένας άλλος βασικός παράγοντας στον έλεγχο του βάρους. Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε γραμμάριο ινών που τρώμε, έχουμε εξαλείψει επτά θερμίδες, έτσι καταναλώνοντας 25-35 γραμμάρια την ημέρα θα μπορούσαν να ακυρώσουν περίπου 300 θερμίδες, αρκετές για να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους 30κιλών σε διάστημα ενός έτους. Μια άλλη μελέτη σε άτομα που κάνουν δίαιτα στη Βραζιλία διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι μηνών, κάθε επιπλέον γραμμάριο ινών είχε σαν αποτέλεσμα ένα επιπλέον κιλό απώλεια βάρους ανά τρίμηνο. Τα σμέουρα, ειδικότερα, έχουν την καλύτερη αναλογία των υδατανθράκων σε φυτικές ίνες. Από τα 15 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι, τα οκτώ είναι φυτικές ίνες. Αυτό είναι πάνω από 30 τοις εκατό της συνιστώμενης πρόσληψης. Για γρήγορα αποτελέσματα μπορεί κανείς να συνδυάσει σμέουρα μαζί με άλλα superfoods για να δημιουργήσει φαγητά όπως τη σαλάτα με σπανάκι και σμέουρα και σμούθι με σμέουρα και αμύγδαλα. Ο στόχος είναι να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα, μέχρι οκτώ κιλά μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ τρώτε ικανοποιητικά, χρησιμοποιώντας τρόφιμα που μπορούν να κάνουν «επανεκκίνηση» τον μεταβολισμό σας. 

Πίσω →