Το κρασί παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό σταφυλιού. Τα σταφύλια μαζεύονται, θρυμματίζονται και τοποθετούνται σε κουβάδες για να ζυμωθούν. Η διαδικασία της ζύμωσης μετατρέπει τα φυσικά σάκχαρα του χυμού σταφυλιού σε αλκοόλ. Η ζύμωση μπορεί να συμβεί φυσικά, αλλά μερικές φορές οι οινοπαραγωγοί προσθέτουν μαγιά για να βοηθήσουν στον έλεγχο της διαδικασίας.

Τα θρυμματισμένα σταφύλια περνούν από μια πρέσα, η οποία αφαιρεί τις φλούδες και άλλα ιζήματα. Το αν αυτό το βήμα γίνει πριν ή μετά τη ζύμωση, μαζί με το χρώμα του σταφυλιού, καθορίζει αν το κρασί θα γίνει κόκκινο ή λευκό. Για την παρασκευή λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται πριν από τη ζύμωση. Το κόκκινο κρασί πιέζεται συνήθως μετά τη ζύμωση. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ κυμαίνεται συνήθως από 12-15%.

Μετά από αυτό το βήμα, το κρασί παλαιώνεται σε ανοξείδωτα ή δρύινα βαρέλια μέχρι να είναι έτοιμο για εμφιάλωση.

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη για την υγεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού;

Η κύρια διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού έχει να κάνει με το χρώμα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Έχει επίσης να κάνει με το αν ο χυμός του σταφυλιού ζυμώνεται με ή χωρίς τη φλούδα του σταφυλιού.

Για την παρασκευή λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται και αφαιρούνται οι φλούδες και οι σπόροι πριν από τη ζύμωση. Ωστόσο, για να γίνει κόκκινο κρασί, τα θρυμματισμένα κόκκινα σταφύλια μεταφέρονται απευθείας σε δεξαμενές και ζυμώνονται με τη φλούδα και τους σπόρους. Οι φλούδες των σταφυλιών προσδίδουν στο κρασί τη χρωστική του.

Ως αποτέλεσμα του εμποτισμού με τη φλούδα των σταφυλιών, το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτές τις φλούδες, όπως τανίνες και ρεσβερατρόλη. Το λευκό κρασί έχει επίσης μερικές από αυτές τις υγιείς φυτικές ενώσεις, αλλά γενικά σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Σύγκριση Διατροφής

Το κόκκινο και το λευκό κρασί έχουν πολύ παρόμοια διατροφικά προφίλ.

Ωστόσο, κοιτάζοντας την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ανά ποτήρι(148 ml), μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές:

 

Ερυθρό κρασί

Λευκό κρασί

Θερμίδες

125 kcal

121 kcal

Υδατάνθρακες

4 γραμμάρια

4 γραμμάρια

Σάκχαρα

1 γραμμάριο

1 γραμμάριο

Μαγγάνιο

10% της ΕΑΑ

9% της RDI

Κάλιο

5% της ΕΑΑ

3% της ΕΑΚ

Μαγνήσιο

4% της RDI

4% της RDI

Βιταμίνη Β6

4% της RDI

4% της RDI

Σίδερο

4% της RDI

2% της ΕΑΚ

Ριβοφλαβίνη

3% της ΕΑΚ

1% της ΕΑΚ

Φώσφορος

3% της ΕΑΚ

3% της ΕΑΚ

Νικοτινικό οξύ

2% της ΕΑΚ

1% της ΕΑΚ

 

Συνολικά, το κόκκινο κρασί έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι του λευκού επειδή έχει υψηλότερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, το λευκό κρασί περιέχει λιγότερες θερμίδες .

 

Πώς μπορεί το κόκκινο κρασί να βελτιώσει την υγεία;

Επειδή ζυμώνεται με φλούδες και σπόρους σταφυλιού, το κόκκινο κρασί είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στην πραγματικότητα, έχει συνδεθεί με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το κρασί περιέχει ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης

Το κόκκινο κρασί έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στους οποίους είπαν να πίνουν 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες είδαν 11-16% αύξηση στα επίπεδα HDL τους, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν απλώς νερό.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται επίσης με:

  • Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου: Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, των βασικών κυττάρων, των ωοθηκών και του προστάτη.
  • Μειωμένο κίνδυνο άνοιας: Η κατανάλωση 1-3 ποτηριών κρασιού την ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης: Μια μελέτη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε ότι όσοι έπιναν 2-7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
  • Μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες: Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Πίσω →