Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΚορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών

1. Γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα βιταμίνες C και K

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινα ή πράσινα σταφύλια περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 104 kcal

Υδατάνθρακες: 27,3 γρ

Πρωτεΐνη: 1,1 γρ

Λίπος: 0,2 γρ

Φυτικές ίνες: 1,4 γρ

Βιταμίνη C: 27% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)

Βιταμίνη Κ: 28% της RDI

Θειαμίνη: 7% της RDI

Ριβοφλαβίνη: 6% της RDI

Βιταμίνη Β6: 6% της RDI

Κάλιο: 8% της RDI

Χαλκός: 10% της RDI

Μαγγάνιο: 5% της RDI

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφύλια παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της RDI για βιταμίνη Κ , μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού και ισχυρού αντιοξειδωτικού απαραίτητου για την υγεία του συνδετικού ιστού.

2. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, και βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε μια σειρά από ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτό το φρούτο. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερους αριθμούς αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους. Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν παρόντα ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι' αυτό και το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις. Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ταξινομείται ως πολυφαινόλη και πολυάριθμες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, κερκετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελλαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

3. Ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφύλια περιέχει 288 mg καλίου , που είναι το 6% της RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης. Σε μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών (500 γραμμάρια) κόκκινα σταφύλια την ημέρα για 8 εβδομάδες έδειξε ότι μειώνει την ολική και την «κακή» χοληστερόλη LDL. Τα λευκά σταφύλια δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, όπως η μεσογειακή διατροφή , έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πίσω →