Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΚινόα εναντίον ρυζιού: Τα οφέλη για την υγεία από το κάθε σιτηρό

Υπήρχε μια εποχή που το ρύζι ήταν ο μόνος κόκκος στην διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό δεν ισχύει. Η κινόα έχει αναδειχθεί ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση. Έχει ήδη πάρει τη θέση του ρυζιού σε πολλές συνταγές.

Αλλά αν αγαπάτε το ρύζι, τα νέα δεν είναι όλα άσχημα. Και οι δύο κόκκοι έχουν οφέλη για την υγεία.

Τι είναι η κινόα;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σύγκριση της κινόα με το ρύζι δεν είναι δίκαιη, επειδή η κινόα δεν είναι στην πραγματικότητα ένας κόκκος. Είναι ο σπόρος του φυτού χήνας και συγγενής των παντζαριών και του σπανακιού.

Αλλά η κινόα είναι γνωστή επειδή μαγειρεύεται και τρώγεται σαν κόκκος και έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ.

Τα οφέλη της κινόα:

 • Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη.
 • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
 • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της κινόα;

Η κινόα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως:

Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη

Για έναν τόσο μικροσκοπικό σπόρο, η κινόα έχει πολλές πρωτεΐνες: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο έχει 8 γρ. . Η κινόα είναι μία από τις λίγες φυτικές πηγές πλήρους πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας. Ακόμα κι έτσι, η κινόα είναι υψηλότερη σε θερμίδες από άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Δεν έχει γλουτένη

Η κινόα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες μάρκες ενδέχεται να μολυνθούν με άλλους κόκκους, όπως το σιτάρι κατά την επεξεργασία. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη, χρησιμοποιήστε μόνο μάρκες που είναι πιστοποιημένες χωρίς γλουτένη.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει 5 γρ. διαιτητικών ινών, που είναι περισσότερο από λευκό ή καφέ ρύζι. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, κάνοντάς σας να νιώσετε χορτάτοι περισσότερο, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να φάτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα

Η κινόα είναι μια μεγάλη πηγή:

 • σιδήρου
 • μαγνησίου
 • φωσφόρου
 • μαγγανίου
 • ψευδαργύρου

Περιέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο και σελήνιο.

Μπορεί να είναι καλή για το έντερό σας

Η κινόα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι πολυσακχαρίτες στο κυτταρικό τοίχωμα της κινόας έδειξαν γαστροπροστατευτική δράση κατά των οξέων γαστρικών βλαβών σε αρουραίους. Απαιτείται περισσότερη μελέτη σε ανθρώπους, αλλά η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι η κινόα έχει αντιφλεγμονώδεις ικανότητες και είναι καλή για το έντερο.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ρυζιού;

Τα οφέλη του ρυζιού

 1. Είναι εύκολο να αφομοιωθεί.
 2. Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
 3. Το καστανό ρύζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το ρύζι είναι βασικό για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει σε πολλά χρώματα και μεγέθη, αλλά οι δύο πιο δημοφιλείς τύποι είναι το λευκό ρύζι και το καστανό ρύζι. Το λευκό ρύζι είναι το λιγότερο θρεπτικό από τα δύο. Ο φλοιός, το πίτουρο και μεγάλο μέρος του μικροβίου έχουν αφαιρεθεί.

Πολλές μάρκες λευκού ρυζιού είναι εμπλουτισμένες για να αποκαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά την επεξεργασία. Οι φλούδες αφαιρούνται από το καστανό ρύζι, αλλά το υγιές πίτουρο και το φύτρο παραμένουν. Το λευκό και το καστανό ρύζι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο. Είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη και τρανς λιπαρά. Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη

Όπως και η κινόα, το ρύζι είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη. Προσοχή στο αρωματισμένο ρύζι ή στο ρύζι που χρησιμοποιείται στο σούσι, μπορεί να περιέχουν συστατικά γλουτένης.

Είναι μια καλή πηγή μετάλλων

Το καστανό ρύζι είναι καλή πηγή:

 • μαγγανίου
 • σεληνίου
 • μαγνησίου

Περιέχει μικρότερες ποσότητες χαλκού, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Είναι εύκολο να αφομοιωθεί

Το λευκό ρύζι είναι γνωστό ότι είναι μια καλή πρόταση σε μια ήπια διατροφή μετά από έμετο ή διάρροια.

Πίσω →