Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΚαταναλώστε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και σιτηρά

Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και σιτηρά.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας λαχανικών, φρούτων και σιτηρών, ειδικά τροφών ολικής αλέσεως, είναι η βάση μιας υγιούς διατροφής. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και παρέχουν ουσιαστικής σημασίας βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ίνες και φυτικά συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή υγεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, τουλάχιστον δυο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών.

Τα φρούτα περιέχουν λίγα έως καθόλου λιπαρά και παρέχουν ίνες και μια ποικιλία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν χημικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και κάποιων ειδών καρκίνου. Τα λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ίνες και χημικά στοιχεία. Έχουν επίσης λίγες θερμίδες και στην ουσία δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.

Όλα τα σιτηρά και οι τροφές που παρασκευάζονται από σιτηρά, όπως δημητριακά, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και παρέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Παρά την κοινή αντίληψη ότι το ψωμί και τα ζυμαρικά είναι παχυντικές τροφές, είναι σχετικά χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες, εκτός εάν προσθέτετε επαλείμματα ή σάλτσες με πολλά λιπαρά.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε έξι μερίδες σιτηρών ημερησίως. Όταν είναι εφικτό, επιλέξτε σιτηρά με φλοιό, καθώς περιέχουν περισσότερες ίνες απ’ όσες τα αποφλοιωμένα. Από τα ολόκληρα σιτηρά δεν έχουν αφαιρεθεί μέσω του αλέσματος τα πιο θρεπτικά τμήματα τους, όπως το ενδοσπέρμιο, ο σπόρος και το πίτουρο. Οι ποικίλες τροφές ολικής αλέσεως διαφέρουν σε θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό είναι καλό να καταναλώνετε τροφές από μια ποικιλία σιτηρών, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, το καφέ ρύζι και το πλιγούρι της βρώμης.

Πίσω →