Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗ ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Μία από τις πιο σημαντικές ενώσεις που παράγει το σώμα μας ονομάζεται γλουταθειόνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτελείται από τρία αμινοξέα - κυστεΐνη, γλουταμινικό οξύ και γλυκίνη.

Καθώς το σώμα μας γερνάει και ανάλογα με τις περιβαλλοντικές μας συνθήκες, οι φυσικές μας ικανότητες να παράγουμε πολλές ενώσεις όπως η γλουταθειόνη μπορεί να επιβραδυνθούν και να γίνουν πιο αδύναμες. Ωστόσο, μπορούμε εν μέρει να εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης και της ρύπανσης παρέχοντας στα κύτταρα του σώματός μας τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη λειτουργία των ζωτικών διεργασιών με τον βέλτιστο, υγιή τρόπο.

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗΣ

  • ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΘΕΙΟ

Το θείο είναι ένα χημικό στοιχείο που βρίσκεται σε πολλά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται για την παραγωγή γλουταθειόνης. Τα λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε ενώσεις που περιέχουν θείο που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής γλουταθειόνης. Επίσης το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι δημοφιλή σταυρανθή λαχανικά. Ειδικά τα φύτρα μπρόκολου παρέχουν μεγάλη ποσότητα σουλφοραφάνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη αυξάνει και αποκαθιστά τα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα και κυτταρικά.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που χρειάζεται το σώμα σας είναι η βιταμίνη C. Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλουταθειόνης επιτιθέμενοι πρώτα στις ελεύθερες ρίζες, εξοικονομώντας τη γλουταθειόνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C αυξάνει επίσης τα επίπεδα γλουταθειόνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στα λευκά αιμοσφαίρια.

Τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι παπάγια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι πατάτες και οι πιπεριές είναι όλα παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C.

  • ΣΕΛΗΝΙΟ

Το σελήνιο είναι ένας συμπαράγοντας της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου που είναι ενεργό μέσα στα κύτταρα που προστατεύει τα κύτταρα μας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Ως συμπαράγοντας, το σελήνιο επιτρέπει τη λειτουργία της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.

Ένα καρύδι Βραζιλίας παρέχει συνήθως σελήνιο μιας ολόκληρης ημέρας. Άλλες καλές πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν τα φασόλια, τους ηλιόσπορους, το καστανό ρύζι, τα μανιτάρια, τα ψάρια, το πλιγούρι βρώμης και το σπανάκι.

  • ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Τα αμινοξέα που περιλαμβάνουν γλουταθειόνη, κυστεΐνη, γλουταμινικό οξύ και γλυκίνη δεν θεωρούνται «απαραίτητα» για κατανάλωση μέσω της τροφής, επειδή το σώμα σας συνήθως παράγει αρκετά από αυτά μόνο του. Ωστόσο, τόσο η κυστεΐνη όσο και η γλυκίνη είναι απαραίτητες υπό όρους, επειδή πρέπει να τις καταναλώνετε σε περιόδους άγχους ή ασθένειας για να συμβαδίσετε με τις αυξημένες απαιτήσεις του σώματός σας ως πρώτες ύλες για την καταπολέμηση και την επούλωση από τοξίνες ή τραυματισμούς.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γενικά εξαιρετικές πηγές αυτών των τριών αμινοξέων.

  • ΤΡΟΦΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης και μπορούν να την παρέχουν άμεσα, αλλά η ένωση δεν απορροφάται καλά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, επειδή τα πεπτικά ένζυμα τη διασπούν σε αμινοξέα. Επιπλέον, το μαγείρεμα, η επεξεργασία, η συντήρηση, η αποθήκευση τροφίμων γενικά προκαλεί αλλοίωση της φυσικής γλουταθειόνης.

Τα φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα παρέχουν τα υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης που, ακόμη και αν δεν απορροφηθεί πλήρως, μπορεί να προσφέρει κάποια αντιοξειδωτική δράση. Τα σπαράγγια, τα αβοκάντο, οι μπάμιες και το σπανάκι περιέχουν υψηλές ποσότητες γλουθαθειόνης, μαζί με πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

  • ΒΟΤΑΝΑ

Το φυτό γαϊδουράγκαθο, περιέχει τρεις αντιοξειδωτικές ενώσεις . Έχει μελετηθεί ιδιαίτερα για την προστασία του ήπατος, που είναι το κύριο όργανο μέσω του οποίου το σώμα σας παράγει φυσικά γλουταθειόνη.

Ο κουρκουμάς, περιέχει υψηλή συγκέντρωση της βιοδραστικής ένωσης κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη της στην ανθρώπινη υγεία. Η κουρκουμίνη όχι μόνο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει τη βιοσύνθεση της γλουταθειόνης μέσα στα κύτταρα.

  • ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Πέρα από το φαγητό, ο τρόπος που ζείτε είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για το πώς το σώμα σας παράγει και χρησιμοποιεί τη γλουταθειόνη. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, γενικά τουλάχιστον 7,5 ώρες κάθε βράδυ. Προγραμματίστε άσκηση για 30 λεπτά κάθε μέρα, η οποία μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο στη δουλειά. Μην πίνετε αλκοόλ ή περιοριστείτε σε ένα ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

Πίσω →