Η φρουκτόζη είναι ένας φυσικός µμονοσακχαρίτης, ο οποίος περιέχεται µε φυσικό τρόπο σε φρούτα και λαχανικά. Χρησιμοποιήστε σε γλυκά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, καραμέλες, αναψυκτικά και άλλα τρόφιμα. Οι διαφορές της φρουκτόζης από τη ζάχαρη είναι στο ότι απορροφάται από το έντερο με πιο αργό ρυθμό από αυτό της γλυκόζης αλλά καταβολίζεται με γρηγορότερο ρυθμό. 

Η επίδραση της στο σώμα είναι ότι μεταβολίζεται σε λίπος πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι η γλυκόζη και αυτή τη διαδικασία την επιφορτίζεται το ήπαρ το οποίο, στη συνέχεια, εκκρίνει το λίπος και αυτό αποθηκεύεται στις λιποαποθήκες του σπλαχνικού λίπους, κατά κύριο λόγο, προάγοντας έτσι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη. Με συνέπεια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης  µπορεί να έχει αντίθετη επίδραση στα λιπίδια του αίµατος αφού µπορεί αυξήσει την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την LDL - χοληστερόλη νηστείας (η επονοµαζόµενη κακή χοληστερίνη). 

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε σε άτομα με καρκίνο από τον Dr. Anthony Heaney και των συνεργατών του από το California Univeristy of Los Angeles και την μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research τα άτομα που νοσούσαν από καρκίνο πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση της φρουκτόζης και της γλυκόζης γιατί μεταβολίζονται και τα δυο ζάχαρα γρήγορα και εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα και έτσι αυτά πολλαπλασιάζονται εύκολα. 

Συμφώνα με τα προαναφερθέντα προκύπτει το συμπέρασμα η κατανάλωση της φρουκτόζης  πρέπει να γίνεται µε το µέτρο.

Συμβουλή : Εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη ή το μέλι με φρουκτόζη να γνωρίζετε ότι και αυτή έχει τις ίδιες θερμίδες . Η φρουκτόζη παρέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, όσες και 1 γραμμάριο ζάχαρης. Η μονή διαφορά είναι ότι είναι πιο γλυκιά κατά μιάμιση φορά από τη ζάχαρη, άρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα γιατί αποδίδει περισσότερη γλυκιά γεύση. Αυτό την έχει συνδέσει όμως με τις δίαιτες των Διαβητικών και τις δίαιτες αδυνατίσματος είναι ότι απορροφάται πιο αργά.

Πίσω →