Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΗ υγεία του εντέρου συναντά την ψυχική υγεία

Υπάρχει κάτι που αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος είναι η επικοινωνία μεταξύ του γαστρεντερικού μας συστήματος και του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.

Μελέτες ερευνούν την έκταση αυτής της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου - τα βακτήρια, τα αρχαία και η ευκάρυα στον γαστρεντερικό μας σωλήνα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Συχνά, όταν αισθανόμαστε άγχος ή στρες, το έντερο μας επίσης αναστατώνεται. Η ιδέα είναι ότι αυτή η σύνδεση λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το έντερό μας είναι εκτός λειτουργίας, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά. Επομένως, εάν ψάχνετε περισσότερους τρόπους για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία.

Φυσικά, αυτές δεν είναι μόνες λύσεις για φροντίδα ψυχικής υγείας ούτε θεραπείες για παθήσεις του εντέρου, αλλά εδώ είναι μερικές συστάσεις για την προώθηση της καλύτερης υγείας του εντέρου:

  • Θυμηθείτε τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί των οποίων ο πρωταρχικός ρόλος είναι να βοηθήσουν στην επαναφορά και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων. Εάν χρειάζεστε προβιοτικά, μπορούν να ληφθούν ως συμπληρώματα ή να καταναλωθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.
  • Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι μια φυτική θρεπτική ουσία που δεν μπορεί να αφομοιώσει το σώμα σας και βοηθά στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εντέρου. Οι διαιτητικές ίνες πιστεύουμε επίσης ότι βοηθούν στη διαφοροποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, τρώτε προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Ασκηθείτε αρκετά. Η τακτική μέτρια άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου, αυξάνοντας τα ευεργετικά μικροβιακά είδη. Η συχνή σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, τη δύναμη των οστών και των μυών και τη διάθεσή σας!

 

Πίσω →