Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΗ πηκτίνη βοηθά στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη

Τι είναι η πηκτίνη;

Η πηκτίνη είναι ένας υδατάνθρακας, μια διαλυτή ίνα που εξάγεται από φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Είναι ο υδατοδιαλυτός υδατάνθρακας που είναι διαθέσιμος στους μεσοκυττάριους ιστούς και στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων φυτών. Η κύρια χρήση της είναι ως πηκτικός παράγοντας και σταθεροποιητής στα τρόφιμα.

Τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια, άλλα εσπεριδοειδή και τα αχλάδια περιέχουν φυσικά μεγάλες ποσότητες πηκτίνης, ενώ τα μαλακά φρούτα όπως τα κεράσια και οι φράουλες περιέχουν μικρές ποσότητες. Εμπορικά, παράγεται λευκή έως ανοιχτό καφέ σκόνη που εξάγεται από τα εσπεριδοειδή. Χρησιμοποιείται ως πηκτωματοποιητής σε τρόφιμα, ιδιαίτερα σε μαρμελάδες και ζελέ. Προστίθεται επίσης σε γλυκά, φάρμακα και αναψυκτικά

Επειδή η πηκτίνη είναι μια υψηλή πηγή φυτικών ινών, χρησιμοποιείται συνήθως σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και των πεπτικών προβλημάτων. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει φυσικά τη χοληστερόλη , καταπολεμά τον διαβήτη και υποστηρίζει την απώλεια βάρους.

Οφέλη

  • Υψηλή πηγή φυτικών ινών

Οι ίνες πηκτίνης είναι κάτι περισσότερο από ρυθμιστής — είναι μια πλούσια σε οφέλη φυτική ίνα που είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στην αύξηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

  • Μειώνει τη χοληστερόλη

Η πηκτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή ίνα που μπορεί να δεσμεύσει τη χοληστερόλη στο έντερο, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος.

  • Ελέγχει τη διάρροια

Η πηκτίνη αυξάνει το ιξώδες και τον όγκο των κοπράνων. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συνήθως για φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

  • Καταπολεμά τον διαβήτη

Η πηκτίνη είναι γνωστό ότι επιβραδύνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που διασπούν τα άμυλα και τη ζάχαρη.

Η απορρόφηση των υδατανθράκων και των σακχάρων επιβραδύνεται λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα, που προκαλούν δυσανεξία στη γλυκόζη, αύξηση βάρους και διαβήτη.

  • Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η πηκτίνη είναι ένας υδατοδιαλυτός σύνθετος υδατάνθρακας που χρησιμεύει ως τροφή που καίει λίπος. Σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το αίσθημα κορεσμού σημαίνει ότι θα τρώτε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Πίσω →