Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΓιατί το σώμα μας χρειάζεται καρνιτίνη

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της ακετυλο-L-καρνιτίνης, της L-καρνιτίνης και της προπιονυλο-L-καρνιτίνης. Η κατανάλωση κρέατος είναι το κύριο μέσο για να προσλαμβάνουμε καρνιτίνη μέσω της διατροφής μας. Το σώμα μας αποθηκεύει την καρνιτίνη στους σκελετικούς και καρδιακούς μυϊκούς ιστούς.

Σε γενικές γραμμές, η ακετυλο-L-καρνιτίνη (επίσης αναφέρεται ως ALCAR) είναι η μορφή που θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει βρεθεί στην έρευνα ότι μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η L-καρνιτίνη είναι η μορφή που θεωρείται ότι είναι πιο ωφέλιμη για τους μύες. Σε έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι επιλύει τη μυϊκή αδυναμία και τον πόνο. Χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα που προορίζονται για βελτιώσεις στην αθλητική απόδοση, βέλτιστη καύση λίπους και αποκατάσταση μυών.

 

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης υποστηρίζουν τη μείωση της κόπωσης σε υποθυρεοειδικούς ασθενείς, καθώς και βελτιώνουν τη μυϊκή αδυναμία τόσο για τους υποθυρεοειδικούς όσο και για τους υπερθυρεοειδικούς ασθενείς.

Η καρνιτίνη παρέχει αυτά τα οφέλη για την υγεία υποστηρίζοντας την υγεία των μιτοχονδρίων μας (ισχυρά εργοστάσια ενέργειας που περιέχονται στα περισσότερα κύτταρα μας), με διάφορους τρόπους:

  • Η καρνιτίνη μεταφέρει λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια όπου καίγονται τα λιπαρά οξέα για να παράγουν την ενέργεια του σώματός μας (με τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης ATP).
  • Η καρνιτίνη μεταφέρει τοξικά υποπροϊόντα από τα κύτταρα του σώματός μας (που παράγονται κατά την προαναφερθείσα διαδικασία παραγωγής ενέργειας) έτσι ώστε οι τοξίνες να μην συσσωρεύονται. Η υποβάθμιση των μιτοχονδρίων μπορεί να συμβεί εάν συσσωρευτούν πάρα πολλές τοξίνες (γνωστές και ως ελεύθερες ρίζες). Αυτό προκαλεί επιβράδυνση της παραγωγής ενέργειας και έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ενέργεια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κακό μεταβολισμό των μυών και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
  • Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η καρνιτίνη καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών (οξειδωτικό στρες). Τα μιτοχόνδριά μας μπορούν επίσης να επηρεαστούν από άλλους τύπους συσσώρευσης ελεύθερων ριζών. Το χρόνιο στρες, οι περιβαλλοντικές τοξίνες (όπως τα βαρέα μέταλλα ) ή η έλλειψη προστατευτικών αντιοξειδωτικών (όπως η βιταμίνη C), μπορούν όλα να επηρεάσουν την υγεία των μιτοχονδρίων. Η καρνιτίνη βοηθά στην ελαχιστοποίηση αυτής της συσσώρευσης με τον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών και με τη διατήρηση και προστασία των επιπέδων σημαντικών αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης.

 

 

Πίσω →