Η παράλειψη γευμάτων είναι μια πρακτική που μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία για διάφορους λόγους.

Όταν σταματάτε να τρώτε στις υποδεικνυόμενες ώρες, το σώμα καταλήγει να στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών για τη σωστή λειτουργία του, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα μπορεί να υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες του μεταβολισμού, γιατί όταν μείνουμε για πολλή ώρα χωρίς φαγητό, το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση στέρησης θρεπτικών συστατικών.

Αυτό κάνει τον οργανισμό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του για να εξοικονομήσει ενέργεια και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Ως αποτέλεσμα, η καύση θερμίδων μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τον έλεγχο του βάρους πιο δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Η παρατεταμένη νηστεία οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και όχι λίπους, οδηγώντας σε κινδύνους , ειδικά στη διαδικασία της γήρανσης.

Συμβουλές για να μην παραλείπετε γεύματα

  • Προγραμματισμός και προετοιμασία

Διαθέστε χρόνο το Σαββατοκύριακο για να προγραμματίσετε τα γεύματά σας και να ετοιμάσετε υγιεινά τρόφιμα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το μαγείρεμα τους και την αποθήκευσή σε κατάλληλα δοχεία για εύκολη πρόσβαση όλη την εβδομάδα.

  • Υγιεινά σνακ

Ποντάρετε σε υγιεινές επιλογές σνακ όπως φρούτα, γιαούρτι, μπάρες ολικής αλέσεως ή λαχανικά.

Αυτά τα τρόφιμα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μέσα στην ημέρα, συμβάλλοντας στην αποφυγή μεγάλων περιόδων χωρίς φαγητό.

  • Να έχετε καθορισμένες ώρες γευμάτων

Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και προσπαθήστε να τις τηρείτε όποτε είναι δυνατόν. Αυτό θα σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε το πεπτικό σας σύστημα και να δημιουργήσετε δομή στη διατροφική σας ρουτίνα.

  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Θυμηθείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα. Η αφυδάτωση μπορεί συχνά να συγχέεται με το αίσθημα πείνας. Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και κάντε τακτικά διαλείμματα για ενυδάτωση. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση μιας πιο ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας.

  • Δώστε προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή

Ακόμη και σε μια κουραστική μέρα, προσπαθήστε να επιλέξετε υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Επιλέξτε ισορροπημένα γεύματα πλούσια σε λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Πίσω →