Θρεπτικά και νόστιμα, τα αβοκάντο έχουν γίνει βασικό στοιχείο της κουζίνας σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Μια δίαιτα που περιέχει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί, για παράδειγμα, να μειώσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων ενώ προάγει υγιή επιδερμίδα, υγιή μαλλιά και αυξημένη ενέργεια.

 

Εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών

Περίπου μισό αβοκάντο, ή 100 γραμμάρια (g),περιέχει:

  • 160 θερμίδες
  • 14,7 γρ λίπους
  • 8,5 g υδατάνθρακες
  • 6,7 g φυτικών ινών
  • λιγότερο από 1 γρ ζάχαρη

Η κατανάλωση υγιεινών λιπών υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, ακόμη βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ευεργετικό για την υγεία του εντέρου

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντας περίπου 14 γραμμάρια σε κάθε αβοκάντο. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης γι αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι απαραίτητη για την υγεία του πεπτικού συστήματος, επειδή συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης υγιών βακτηρίων.

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων

Εκτός από βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και φυτικές ίνες, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με βιοδραστικές ενώσεις, όπως καροτενοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και φαινολικές ενώσεις.

Αυτές οι ουσίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις.

Για παράδειγμα, τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο αβοκάντο, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης, της α-καροτίνης και της β-καροτίνης, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας από την οξειδωτική βλάβη, η οποία σχετίζεται με την εξέλιξη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Επειδή τα αβοκάντο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.

Έξυπνη επιλογή κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται σημαντικά.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Οι απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ αυξάνονται από 400 mg σε 600 mg.
  • Το κάλιο χρειάζεται αύξηση από 2.600 mg σε 2.900 mg.
  • Οι ανάγκες σε βιταμίνη C αυξάνονται από 75 σε 85 mg.

Ένα αβοκάντο παρέχει το 27% της συνιστώμενης πρόσληψης φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πίσω →