Τα τρώμε και στην Ελλάδα;

Δυστυχώς , ο κόσμος τα καταναλώνει χωρίς καν να το γνωρίζει, αφού κυκλοφορούν χωρίς καμία σήμανση στην ετικέτα της συσκευασίας τους. Στην Ελλάδα, από έρευνα που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε 240 προιόντα (μπισκότα , σοκολάτες, αλλαντικά κλπ) ,προέκυψε ότι το 12% αυτών περιείχαν γενετικά τροποποιημένα υλικά σόγιας και αραβοσίτου , χωρίς να το αναγράφουν στη συσκευασία τους.

Τα θετικά τους

  • Καλύτερη απόδοση της σοδειάς με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης για κάποια ευπαθή προιόντα.
  • Ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών ή των ζώων.
  • Ανθεκτικότητα σε ζιζάνια και στην έλλειψη νερού.
  • Ανάγκη για λιγότερα λιπάσματα.
  • Παραγωγή τροφίμων με διαιτητικά χαρακτηριστικά, όπως πχ πατάτες που απορροφούν λιγότερο λάδι όταν τηγανιστούν .
  • Παραγωγή τροφίμων με μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
  • Παραγωγή «φαρμακευτικών» φυτών , που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμβόλια ή ως φάρμακα.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να σκιαγραφούν επαρκώς τις πιθανές συνέπειες από τη μακροχρόνια κατανάλωση αυτών των τροφίμων στην υγεία μας. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση αμερικανικού ερευνητικού οργανισμού καταδεικνύει ότι το τωρινό σύστημα κανονισμών και ελέγχων για τα τροποποιημένα προιόντα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ είναι ελλιπές και ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο, γίνονται έρευνες που διαρκούν πολλά χρόνια , ενώ για τα α γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν υπάρχουν ούτε καν μεσοπρόθεσμες μελέτες. Οι πιο σοβαροί πάντως από τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν είναι οι εξής:

¨  Αναποτελεσματική αντίδραση στα αντιβιοτικά. Τα τρόφιμα που παράγονται από ορισμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ενδέχεται να υπονομεύσουν σοβαρά τη θεραπεία ασθενειών του ανθρώπου και των ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή πολλά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα περιέχουν γονίδια που παρουσιάζουν αντοχή σε αντιβιοτικά. Αν το ανθεκτικό γονίδιο εξαπλωθεί σε επιβλαβή βακτήρια, τότε μπορεί να τα καταστήσει απρόσβλητα από τη δράση του αντιβιοτικού.

¨  Διατροφικές δυσανεξείες. Δεν είναι βέβαιο αν έχουμε στο γαστρεντερικό μας σύστημα τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη όλων των συστατικών των γενετικά τροποποιημένων τροφών.

¨  Τροφικές αλλεργίες. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αυξηθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι δηλαδή που θα καταναλώσουν το νέο τρόφιμο θα παρουσιάσουν αλλεργίες που δεν είχαν. Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση, των ατόμων που είναι ήδη αλλεργικά σε κάποιο προϊόν. Έτσι , αν κάποιος είναι αλλεργικός , για παράδειγμα , στο καρύδι και φάει ψωμί που έχει παρασκευαστεί με γονίδια καρυδιού , είναι δυνατόν να εμφανίσει αλλεργία.

¨  Πρόκληση καρκίνων. Δεν είναι γνωστή ακόμα η επίδραση ενός τροποποιημένου γενετικού υλικού στο γενετικό υλικό των ανθρώπινων κυττάρων , και έτσι οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με σιγουριά για το αν τρώγοντας γενετικά τροποποιημένες τροφές μπορεί να προκληθεί καρκίνος. Δυστυχώς , για να γίνει γνωστό αυτό το θέμα , θα χρειαστούν πολλά χρόνια. 

Πίσω →