Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΕίναι το ακτινίδιο καλό για το δέρμα σας;

Τα ακτινίδια είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν το υγιές δέρμα. Επομένως, μπορεί να αναρωτιέστε αν το φρούτο θα μπορούσε να είναι μια καλή προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το δέρμα

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και E. Επιπλέον, το ακτινίδιο περιέχει φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη .

Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Επιπλέον, η κατανάλωση τους θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία του δέρματός σας με πολλούς τρόπους:

  • Βιταμίνη C. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να περιορίσει τη βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Η βιταμίνη C προάγει επίσης το σχηματισμό κολλαγόνου και μπορεί να αποτρέψει τον αποχρωματισμό του δέρματος από κηλίδες γήρανσης ή άλλες αιτίες .

 

  • Βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες .
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ειδικά όταν συνδυάζονται, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τα μαύρα στίγματα στο δέρμα σας. Μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα των καροτενοειδών, τα οποία προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ηλιακού φωτός .
  • Πολυφαινόλες. Το ακτινίδιο περιέχει μια πολυφαινόλη από την οικογένεια των φλαβονοειδών που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Η EGCG μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από το οξειδωτικό στρες και πιθανώς ακόμη και από καρκίνο του δέρματος .

Η φλούδα του ακτινιδίου περιέχει περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά από το απαλό, γλυκό εσωτερικό του. Ευτυχώς, το δέρμα είναι βρώσιμο για να πάρετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, δοκιμάστε να το φάτε την επόμενη φορά που θα απολαύσετε ένα ακτινίδιο .

Και παρόλο που το ακτινίδιο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά με πιθανά οφέλη για την υγεία του δέρματος, καμία έρευνα δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ακτινιδίου από μόνη της θα μεταφραστεί σε πιο υγιές δέρμα.

Αντίθετα, η κατανάλωση μιας δίαιτας που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια, μπορεί να είναι μια καλύτερη, πιο ρεαλιστική και πιο ευχάριστη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας μέσω των τροφίμων.

Πίσω →