Όλοι θα ήθελαν να έχουν πάντα αναπνοή για φίλημα. Επειδή η δροσερή αναπνοή είναι σημαντική για τους περισσότερους ανθρώπους, οι καραμέλες μέντας και τα στοματικά διαλύματα απασχολούν βιομηχανίες πολλών εκατομμυρίων.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα δεν επιταχύνουν πάντα να θεραπεύσουν τη δυσάρεστη αναπνοή ή τα αποτελέσματα τους είναι μόνο προσωρινά. Στην ουσία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ένα ξέπλυμα του στόματος με νερό , ένα βούρτσισμα και χρήση νήματος δοντιών.

 

Τι προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή;

Υπάρχουν πολλά αίτια της δυσάρεστης αναπνοής. Πρώτον, το ίδιο το στόμα μπορεί να είναι η πηγή. Η βακτηριακή αποσύνθεση των υπολειμμάτων της τροφής μέσα και γύρω από τα δόντια σας μπορεί να παράγει δυσοσμία που αποτελείται από πτητικά μείγματα θειικού άλατος. Θύλακες μόλυνσης, όπως περιοδοντίτιδα , είναι προφανή αιτία δυσοσμίας. Η ξηροστομία, όπως αυτή που προκαλείται κατά τη διάρκεια του ύπνου ως αποτέλεσμα ορισμένων φαρμάκων ή καπνίσματος, επιτρέπει στα νεκρά κύτταρα να συσσωρευτούν στη γλώσσα,  στα ούλα και στα μάγουλά σας. Αυτά αποσυντίθεται και προκαλούν δυσοσμία.

Μια ακόμα αιτίας δυσάρεστης αναπνοής είναι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν πτητικά έλαια με δυνατή, χαρακτηριστική οσμή. Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι τα πιο γνωστά παραδείγματα, αλλά και λαχανικά, μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Αφού χωνευτούν οι τροφές, οι πτητικές ουσίες απορροφούνται από το αίμα και μεταφέρονται στους πνεύμονες. Από εκεί εκπνέονται με την ανάσα. Το αλκοόλ συμπεριφέρεται με το ίδιο τρόπο επιτρέποντας έτσι τη μέτρηση των επιπέδων του αλκοόλ με το τεστ αναπνοής.

Παθήσεις όπως χρόνιες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Αν έχετε μειωμένη κινητικότητα στο στομάχι σας , μπορεί να έχετε δυσάρεστη αναπνοή από τη ζύμωση των περιεχομένων του στομαχιού.

Τα ρεψίματα μπορεί να παράγουν δυσάρεστες οσμές. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.

Διάφορα γενικά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μια οσμή που μοιάζει με αυτή των ψαριών. Η ακετόνη στην αναπνοή προκαλεί μία φρουτώδη οσμή και μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη ή σε άρρωστα παιδιά, πού δεν έχουν σιτιστεί σωστά για αρκετές μέρες.  

 

Προλαμβάνοντας τη δυσάρεστη οσμή.

 

o       Κατανάλωση πολύ νερού για να διατηρείται η υγρασία του στόματος

o       Αποφυγή τροφών με έντονη οσμή που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικοί διαλύματος καλύπτει μόνο μερικώς την οσμή του σκόρδου ή του κρεμμυδιού, η οποία προέρχεται από τους πνεύμονες.

o       Όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ

o       Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα.

o       Βούρτσισμα της γλώσσας για την αφαίρεση νεκρών κυττάρων

o       Χρήση νήματος μια φορά την ημέρα για την αφαίρεση των υπολειμμάτων τροφής ανάμεσα από τα δόντια

o       Ξέπλυμα του στόματος μετά από τη λήψη εισπνεόμενων φαρμάκων

 

Πίσω →