Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔώδεκα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από το αβοκάντο

Τα αβοκάντο καλλιεργούνται κυρίως σε ισημερινές, τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τα αβοκάντο συλλέγονται νωρίς και στη συνέχεια αφήνονται να ωριμάσουν σταδιακά. Ένας δείκτης ώριμων αβοκάντο είναι το δέρμα του. Αν είναι μαλακό και πιέζει απαλά, τότε ο καρπός έχει ωριμάσει εντελώς.

Οφέλη από το αβοκάντο.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με την κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να παχύνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Ωστόσο, το αβοκάντο αποτελείται μόνο από υγιή λιπαρά. Προσφέρει επαρκή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Περιέχει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα. Η προσθήκη αβοκάντο στις σαλάτες και στα φαγητά μπορεί να μας ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία αυτού του καταπληκτικού φρούτου, ας ρίξουμε μια ματιά σε δώδεκα απίστευτα πλεονεκτήματα της τακτικής κατανάλωσης αβοκάντο.

 • Προστατεύει την όραση.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και επίσης προάγουν την απορρόφηση αντιοξειδωτικών από άλλα τρόφιμα. Δύο αντιοξειδωτικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των ματιών είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, και τα δύο είναι παρόντα στα αβοκάντο. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση αυτού του καρπού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφυλισμού καταρράκτη και ωχρές κηλίδας σε ενήλικες.

 • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά έχουν γίνει όλο και πιο συχνές. Η υψηλή χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα ανεπαρκή επίπεδα τριγλυκεριδίων κ.λπ. είναι γνωστό ότι προκαλούν πολλούς πρόωρους θανάτους. Τα αβοκάντο είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη, να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα έως και 20%, να αυξήσουν την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας έως και 11% και να μειώσουν την HDL έως και 22%. Μια χαμηλή σε λιπαρά, χορτοφαγική δίαιτα ενισχύει περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της.

 • Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι ίνες είναι βασική μια άπεπτη φυτική ύλη που συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους. Τα αβοκάντο έχουν τόσο διαλυτές (25%) όσο και αδιάλυτες ίνες (75%). Οι πρώτες προσελκύουν νερό και το μετατρέπουν σε γέλη ενώ οι δεύτερες βελτιώνουν την κίνηση του υλικού κατά την πέψη. Όσοι πάσχουν από κακή πέψη ή δυσκοιλιότητα μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση αβοκάντο.

 • Τα αβοκάντο περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου.

Οι μπανάνες μπορεί να είναι πλούσιες σε κάλιο, αλλά τα αβοκάντο έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα καλίου. Αυτό βοηθά στη διατήρηση ηλεκτρικών βαθμίδων στο σώμα κάποιου. Εκτός από αυτό, η υψηλή πρόσληψη καλίου μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, υψηλής αρτηριακής πίεσης και νεφρικής ανεπάρκειας.

 • Εντυπωσιακή διατροφική αξία.

Τα αβοκάντο αναφέρονται ως superfood, αποτελούνται από βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β5, κάλιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, χαλκό, λιποδιαλυτό, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρος, μαγγάνιο και φωσφόρος. Έχουν επίσης μονοακόρεστα λιπαρά, 2 γρ. πρωτεΐνης, ελαϊκό οξύ και μόνο 2 «καθαρούς» υδατάνθρακες. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ίχνη νατρίου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν σε μία μερίδα 100 γρ. αυτού του θρεπτικού φρούτου. Η συμπερίληψή του στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ταυτόχρονα!

 • Αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα αβοκάντο μπορούν δυνητικά να παίξουν ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τα φυτοχημικά που εξάγονται από αυτόν τον καρπό μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την ανάπτυξη προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων. Βοηθούν επίσης στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα. Η κατανάλωση αβοκάντο περιορίζει επίσης τη χρωμοσωμική βλάβη που προκαλείται από το φάρμακο χημειοθεραπείας, κυκλοφωσφαμίδη.

 • Αποτρέπει την οστεοπόρωση.

Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για καλή υγεία των οστών είναι η βιταμίνη Κ. Το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών αυτής της βιταμίνης μπορεί να ληφθεί μόνο από το μισό αβοκάντο. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη D, ασβέστιο και βιταμίνη Κ μπορεί να διατηρήσει υγιή οστά, δεδομένου ότι το τελευταίο βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου καθώς και στη μείωση της απέκκρισης ασβεστίου στα ούρα.

 • Οδηγεί σε αντιμικροβιακή δράση.

Ορισμένες μικροβιακές δραστηριότητες, όπως αυτές που προκαλούνται από το Escherichia coli είναι ένας σημαντικός λόγος για τροφική δηλητηρίαση. Τα αβοκάντο περιέχουν ορισμένες ουσίες που έχουν αντιμικροβιακή δράση που μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις και αλλεργίες.

 • Βοηθά στην ομαλή κύηση.

Για να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο. Τα αβοκάντο έχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Η επαρκής και πρόσληψη μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με αποβολή καθώς και ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Επιπλέον, η παρουσία της βιταμίνης Β6 βοηθά επίσης να ξεπεραστεί η πρωινή αδιαθεσία, η ναυτία ή ο έμετος και η αίσθημα ερεθισμού.

 • Διατηρεί το δέρμα υγιές.

Τα αβοκάντο έχουν καροτενοειδή που μειώνουν την υπεριώδη φλεγμονή του δέρματος. Το έλαιο του βοηθά επίσης στην καταστροφή του δέρματος. Υπάρχουν επίσης υψηλά επίπεδα β-καροτίνης στα αβοκάντο. Αυτό βοηθά στην προστασία του δέρματος από διάφορες βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

 • Βελτίωση της στοματικής υγείας.

Η ρυθμιζόμενη κατανάλωση αβοκάντο επιτρέπει επίσης σε κάποιον να αποτρέψει την κακή αναπνοή. Τα αβοκάντο μπορούν να θεραπεύσουν εύκολα τη δυσπεψία που προκαλεί αυτό. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που υπάρχουν σε αυτό το φρούτο σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή.

 

Πίσω →