Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔιατροφικά στοιχεία για τις σουπιές

Διατροφικά στοιχεία για τις σουπιές

Οι σουπιές ανήκουν στην οικογένεια των μαλακίων κεφαλόποδων με το καλαμάρι και το χταπόδι. Η σουπιά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι σημαντική πηγή μιας σειράς απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.

 

Λίπος

Μια μερίδα, 85 γραμμαρίων μαγειρεμένης σουπιάς περιέχει περίπου 1,19 γραμμάρια συνολικού λίπους. Η συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά μιας μερίδας σουπιάς αποτελείται από 0,228 γραμμάρια πολυακόρεστου λίπους, 0,201 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 0,138 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών.

Πρωτεΐνη

Μια μερίδα μαγειρεμένης σουπιάς παρέχει περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτή η ποσότητα είναι το 60 τοις εκατό της συνολικής ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης που απαιτείται για τη βέλτιστη υγεία Μια διατροφή πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη όπως είναι η σουπιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης αλλά και διαβήτη.

Βιταμίνες

Η σουπιά είναι πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, ιδιαίτερα στη βιταμίνη Β12. Τα 4,59 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 που περιέχονται σε μια μερίδα σουπιών 85 γρ προμηθεύουν το 80 τοις εκατό της RDA βιταμίνης Β12. Επιπλέον, κάθε μερίδα περιέχει το 90 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της ριβοφλαβίνης και το 10 τοις εκατό ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης τόσο της βιταμίνης Β6 όσο και της νιασίνης. Η σουπιά παρέχει 574 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, ή το 10 τοις εκατό ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της βιταμίνης, και 7,2 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

Μεταλλικά στοιχεία

Η σουπιά είναι πλούσια σε ζωτικά μέταλλα. Κάθε μερίδα 85 γραμμαρίων σουπιάς περιέχει 9,2 χιλιοστόγραμμα σιδήρου που είναι το 50 %της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου αλλά  και 493 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου, ή το 50 % της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φωσφόρου. Μια μερίδα σουπιάς περιέχουν 3 γρ ψευδάργυρου τα οποία καλύπτουν το 20 % της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης αυτού του. Το μαλάκιο περιέχει επίσης 153 χλγρ ασβεστίου και 51 χλγρ μαγνησίου.

Πίσω →