Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔιατροφικά στοιχεία για τις γαρίδες

" />

Οι γαρίδες είναι ένα από τα οστρακοειδών που καταναλώνονται συχνότερα . Έχουν υψηλή διατροφική αξία αφού περιέχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που δεν είναι άφθονο σε πολλά άλλα τρόφιμα. Οι γαρίδες είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Οι γαρίδες έχουν πολύ ενδιαφέρουσα σύσταση.

Είναι αρκετά χαμηλές σε θερμιδικό περιεχόμενο, παρέχουν μόνο 84 θερμίδες σε μια μερίδα 85 γραμμάρια και δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Περίπου το 90% των θερμίδων στις γαρίδες προέρχονται από πρωτεΐνη και οι υπόλοιπες προέρχονται από λίπος.

Επιπλέον, στα 85 γραμμάρια περιέχονται περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του 50% των ημερήσιων αναγκών σας σε σελήνιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της υγείας της καρδιάς αλλά και του θυρεοειδούς αδένα.

Στα 85 γραμμάρια γαρίδας περιέχονται:

  • Θερμίδες: 84
  • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια
  • Σελήνιο: 48% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β12: 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Σίδηρος: 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Φώσφορος: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Νιασίνη: 11% της της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης Ψευδάργυρος: 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Οι γαρίδες είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές ιωδίου, ενός σημαντικού μικροθρεπτικού συστατικού στο οποίο πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν έλλειψη. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την υγεία του εγκεφάλου.

Οι γαρίδες είναι επίσης εξαιρετική πηγή ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, επιπλέον των αντιοξειδωτικών ασταξανθίνης, τα οποία μπορεί να έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Οι γαρίδες περιέχουν αντιοξειδωτικά

Το κύριο αντιοξειδωτικό στις γαρίδες είναι ένα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη.

Η ασταξανθίνη είναι συστατικό των φυκιών, το οποίο αποτελεί τροφή από τις γαρίδες. Για το λόγο αυτό, οι γαρίδες είναι μια σημαντική πηγή ασταξανθίνης. Στην πραγματικότητα, αυτό το αντιοξειδωτικό είναι υπεύθυνο για το κοκκινωπό χρώμα των κυττάρων της γαρίδας.

Η ασταξανθίνη, βοηθάει στην προστασία από φλεγμονές εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL, ενός σημαντικού παράγοντα για την υγεία της καρδιάς .

Επιπλέον, η ασταξανθίνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να αποτρέψουν βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα που συχνά οδηγεί σε απώλεια μνήμης και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ .

Παρά αυτά τα ευρήματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο για να προσδιοριστεί ο συνολικός ρόλος που μπορεί να έχει η ασταξανθίνη στις γαρίδες στη συνολική υγεία.

 

Πίσω →