Οι φράουλες πέραν του ότι έχουν υπέροχη γεύση, έχουν επίσης πολλά θρεπτικά οφέλη. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα και χρησιμοποιούνται σε διάφορα διατροφικά πλάνα - σχήματα για την απώλεια βάρους, την ομορφιά και την υγεία.

Πολύ καλή πηγή βιταμίνης C

Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Ένα φλιτζάνι την ημέρα (αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες) σας δίνει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας οφείλεται σε φαινόλες που μειώνουν την δραστικότητα του ενζύμου COX που προκαλεί φλεγμονή. Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα αναστέλλουν την δράση του ενζύμου αυτού, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή που βρέθηκε σε ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.

Βοήθεια για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την καταπολέμηση της χοληστερόλης

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος που προκαλείται από νάτριο. Είναι επίσης ένα φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα η οποία βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης

Οι φράουλες περιέχουν πολυφαινόλες που μπορεί να προστατεύσουν το μυαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην καλή μνήμη, στην υγεία και στην τόνωση. Εκτός από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, οι φράουλες φέρουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Οι φράουλες για την ομορφιά και την υγεία

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που τις καθιστά μια καλή επιλογή για την απώλεια βάρους. Μια διετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα (για κάθε 1.000 θερμίδες) έχασαν περίπου 4 1/2 κιλά.

Βοηθάει την πέψη

Ως πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχουν και καθαρτική και διουρητική δράση που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Οι φράουλες είναι τα καλύτερα εργαλεία καθαρισμού για τα δόντια μας

Η φράουλα είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία καθαρισμού για τα δόντια μας, με εξαιρετικές ιδιότητες λεύκανσης από ειδικές χρώσεις από καφέ, τσάι, τσιγάρο, ενώ τα προστατεύει από τη συσσώρευση της οδοντικής πλάκας. Πολτοποιήστε απλά τις φράουλες και τρίψτε τα δόντια σας πολύ καλά με τον πολτό.

Πώς να αγοράσετε φράουλες

Οι φράουλες θεωρούνται από τις πιο μολυσμένες τροφές με φυτοφάρμακα, έτσι αγοράστε τες με προσοχή.

Να είστε προσεκτικοί να μην έχουν ρυτίδες και τραυματισμούς, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φύλλα στην κορυφή και ορατές μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Αγοράστε φράουλες με μικρό ή κανονικό μέγεθος. Μην υπερβάλλετε με τις ποσότητες επειδή χαλάνε γρήγορα.

Οι βιολογικές φράουλες είναι μια καλή λύση, αλλά κοστίζουν λίγο περισσότερο.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φράουλες

Οι άνθρωποι με έλκος, με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ευερέθιστου εντέρου είναι καλύτερα να αποφεύγουν να τρώνε φράουλες, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνες για αλλεργικά εξανθήματα.

Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη αλλά δε παίρνουν οποιαδήποτε φάρμακα.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν φράουλες, έτσι ώστε αν παρατηρήσετε ότι είναι αλλεργιογόνες γι αυτά τα άτομα, θα πρέπει να ειδοποιήσετε πρώτα το γιατρό.

Πώς να διατηρήσετε φρέσκες τις φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα ευαίσθητο φρούτο και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Μπορείτε, ωστόσο, να τις κρατήσετε στο ψυγείο για δύο ημέρες με την προϋπόθεση ότι δεν τις έχετε πλύνει και κρατήσατε το πράσινο φύλλο τους.

Πίσω →