Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔιατροφικά οφέλη απο την κατανάλωση μούρων

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά , τα οποία βοηθούν να κρατούν υπό έλεγχο τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που είναι ευεργετικά σε μικρές ποσότητες, αλλά μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας όταν ο αριθμός τους είναι πολύ υψηλός, προκαλώντας οξειδωτικό στρες.

Τα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι ανθοκυανίνες. Εκτός από την προστασία των κυττάρων σας, αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Μελέτη σε υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας 300 γραμμαρίων μύρτιλων βοήθησε στην προστασία του DNA τους από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανταπόκρισης του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης

Τα μούρα μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι επιδράσεις φαίνεται να εμφανίζονται τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη .

Σε μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες, η κατανάλωση 150 γραμμαρίων πολτοποιημένες φράουλες ή ανάμεικτα μούρα με ψωμί οδήγησε σε μείωση 24-26% των επιπέδων ινσουλίνης, σε σύγκριση με την κατανάλωση του ψωμιού μόνο.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα μούρα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών , συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών ινών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και αυξημένα αισθήματα πληρότητας. Αυτό μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και να διευκολύνει τη διαχείριση βάρους.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που απορροφάτε από τα μικτά γεύματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο διπλασιασμός της πρόσληψης φυτικών ινών θα μπορούσε να σας κάνει να απορροφήσετε έως και 130 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των μούρων σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι είναι χαμηλή σε εύπεπτους ή καθαρούς υδατάνθρακες, οι οποίοι υπολογίζονται αφαιρώντας τις ίνες από τους συνολικούς υδατάνθρακες.

 Μετρήσεις υδατανθράκων και ινών για 100 γραμμάρια μούρων:

Σμέουρα: 11,9 γραμμάρια υδατάνθρακες, 6,5 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες

Βατόμουρα: 10,2 γραμμάρια υδατάνθρακες, 5,3 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες

Φράουλες: 7,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,0 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες

Μύρτιλα: 14,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,4 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες

Σημειώστε ότι ένα τυπικό μέγεθος μερίδας για μούρα είναι 1 φλιτζάνι, το οποίο μετατρέπεται σε περίπου  125–150 γραμμάρια ανάλογα με τον τύπο.

Λόγω της χαμηλής καθαρής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, τα μούρα είναι μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες .

4. Παρέχετε πολλά θρεπτικά συστατικά

Τα μούρα είναι χαμηλά σε θερμίδες και εξαιρετικά θρεπτικά. Εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) φράουλες παρέχει το τεράστιο 150% της ΣΗΠ για βιταμίνη C.

Με εξαίρεση τη βιταμίνη C, όλα τα μούρα είναι αρκετά παρόμοια όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα.

Θρεπτικά συστατικά 100 γραμμαρίων βατόμουρων

Θερμίδες: 43

Βιταμίνη C: 35% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αναφοράς (RDI)

Μαγγάνιο: 32% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αναφοράς

Βιταμίνη Κ1: 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αναφοράς

Χαλκός: 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αναφοράς

Φολικό οξύ: 6% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αναφοράς

Ο αριθμός θερμίδων για 100 γραμμάρια μούρων κυμαίνεται από 32 για τις φράουλες έως 57 για τα βατόμουρα, καθιστώντας τα μούρα μερικά από τα φρούτα με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Πίσω →