Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔιατροφικά οφέλη από την κατανάλωση κοτόπουλου

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη κρέατος. Δεν είναι μόνο ευρέως διαθέσιμο και εύκολο στην παρασκευή του, αλλά επίσης είναι εξαιρετικό υποκατάστατο των κόκκινων κρεάτων, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, και έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία:

Οφέλη

Πιο δυνατά οστά και μύες

Η άπαχη πρωτεΐνη στο κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αμινοξέα για να χτίσει μυϊκό ιστό, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση του μεταβολισμού. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων μυών και υγιέστερων οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Διαχείριση βάρους

25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι. Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι παρά το γεγονός ότι τρώμε λιγότερο, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους. Το υγιές βάρος οδηγεί σε βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καλύτερη διάθεση

Το κοτόπουλο περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης (η ορμόνη της «καλής διάθεσης») στον εγκέφαλό μας. Τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο κοτόπουλο δεν είναι αρκετά υψηλά για να σας κάνουν να αισθάνεστε αμέσως ευφορία, αλλά μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες.

Μείωση επιπέδων χοληστερόλης

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν διάφορες διατροφικές επιλογές που θα μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα τους. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όπως το αρνί, το χοιρινό και το βοδινό κρέας έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε διάφορες καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, η κατανάλωση κοτόπουλου, ψαριού και λαχανικών βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων.

Διατροφική Αξία

Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη, νιασίνη, σελήνιο και φώσφορο.

Περίπου 85 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου περιέχει

 • Θερμίδες: 122
 • Πρωτεΐνη: 24 γραμμάρια
 • Λίπος: 3 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
 • Νιασίνη: 51% της Ημερήσιας Αξίας
 • Σελήνιο: 36% της Ημερήσιας Αξίας
 • Φώσφορος: 17% της Ημερήσιας Αξίας
 • Βιταμίνη Β6: 16% της Ημερήσιας Αξίας
 • Βιταμίνη Β12: 10% της Ημερήσιας Αξίας
 • Ριβοφλαβίνη: 9% της Ημερήσιας Αξίας
 • Ψευδάργυρος: 7% της Ημερήσιας Αξίας
 • Θειαμίνη: 6% της Ημερήσιας Αξίας
 • Κάλιο: 5% της Ημερήσιας Αξίας
 • Χαλκός: 4% της Ημερήσιας Αξίας

Ποιο κομμάτι πρέπει να φάτε για το μέγιστο όφελος;

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα ή να βελτιώσετε την αποκατάσταση, το στήθος κοτόπουλου είναι ιδανικό. Είναι άπαχο και έχει την περισσότερη πρωτεΐνη. Τα πιο λιπαρά κομμάτια μπορεί να είναι ωφέλιμα για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή κέτο, καθώς και για όσους προσπαθούν να κερδίσουν βάρος ή να χτίσουν μυς.

Πράγματα που πρέπει να δώσετε προσοχή

Αποθηκεύστε και μαγειρέψτε σωστά το κοτόπουλο σας για να αποφύγετε τροφογενείς ασθένειες. Η διασταυρούμενη μόλυνση κατά το μαγείρεμα ή η παραμονή του κοτόπουλου για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων

 Αν και θεωρείται άπαχη πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει μικρή ποσότητα χοληστερόλης. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα χοληστερόλης στο κρέας που αγοράζετε .

Το τηγανητό και παναρισμένο κοτόπουλο μπορεί να είναι υψηλότερο σε κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες και θερμίδες. Ορισμένοι τύποι κοτόπουλου υφίστανται επίσης μεγάλη επεξεργασία και η πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πίσω →