Τα oφέλη του γιαουρτιού στην υγεία

Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν που εδώ και καιρό ακούμε για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σε κάποια γιαούρτια έχει γίνει προσθήκη φρούτων η γεύσεων ενώ σε μερικά γιαούρτια ισχυρίζονται ότι είναι χωρίς λιπαρά, ενώ άλλα ότι είναι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή θερμίδες. Μερικοί κατασκευαστές προσθέτουν βιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά για να ενισχύσουν περαιτέρω τα οφέλη για την υγεία.

Μερικά από τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία
Το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου μειώνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου του.

Το Ασβέστιο σε συνδυασμό με τα βακτήρια οδηγούν στην αύξηση της απορρόφησης του από τα οστά, καθιστώντας το  γιαούρτι μια εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη κατά την οστεοπόρωση.
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε απαραίτητα μέταλλα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (αν το γιαούρτι είναι άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά)

Βοηθά στην απώλεια βάρους
Τα καλά βακτήρια στα προβιοτικά του γιαουρτιού συμβάλλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού και της πέψης.
Επιπλέον η υψηλή ποσότητα ασβεστίου στο γιαούρτι σηματοδεί στα λιπώδη κύτταρα να αντλούν λιγότερη κορτιζόλη, καθιστώντας ευκολότερα την απώλεια βάρος. Επίσης, τα αμινοξέα στο γιαούρτι βοηθάνε στη καύση λίπους.

Εμποδίζει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η παρουσία καλίου στο γιαούρτι βοηθά στην απορρόφηση και στην αποβολή του νατρίου από το σώμα.
Τα ενεργά βακτήρια βοηθούν το έντερο
Μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των:
*Δυσανεξία στη λακτόζη
*Δυσκοιλιότητα
*Διάρροια
*Καρκίνος του παχέος εντέρου
*Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
*Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Τα οφέλη πιστεύεται ότι οφείλονται σε:
*Αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου
*Ο χρόνος του φαγητό που χρειάζεται για να περάσει από το έντερο
*Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης
Τα γιαούρτια με ζωντανά βακτήρια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μειώνοντας τη σύνθεση χοληστερόλης στο ήπαρ. Επιπλέον, τα προβιοτικά δεσμεύουν τα χολικά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Eίναι φορτωμένα με βιταμίνες.
Μία μερίδα γιαουρτιού είναι μία σημαντική πηγή καλίου, φωσφόρου, ριβοφλαβίνης, ιώδιου, ψευδάργυρο και βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ). Το γιαούρτι περιέχει επίσης Β12, η οποία διατηρεί τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και βοηθά να κρατήσει το νευρικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.

Φολικό οξύ

Ανεπάρκεια αυτής σχετίζεται με συγγενείς δυσπλασίες σε βρέφη. Το φολικό οξύ που προστίθενται στα τρόφιμα απορροφούντε σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό που βρίσκονται σε φυσικά επίπεδα, κάνοντας τα τρόφιμα εξαιρετικά επωφελής για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Τα χαμηλά επίπεδα του φολλικού οξέος συνδέονται επίσης με στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.

Βιταμίνη D:

Ορισμένα γιαούρτια περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, η οποία είναι σημαντική για να βοηθήσει το σώμα μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα άνω των 50 ετών, οι οποίοι χρειάζονται το διπλάσιο ποσοστό από αυτούς κάτω τον 50.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρέπει να τα πάρουμε μέσω τα τροφίμα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη του εγκεφάλου, ματιών και νευρικού συστήματος, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης.

Πίσω →