Δράση της βιταμίνης Ε:

-Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει το αντιοξειδωτικό στρες, το οποίο έχει βλαπτική επίδραση πάνω στα κύτταρα. Λόγω του ότι δουλεύει μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο, τη βιταμίνη Β3, τη βιταμίνη C και τη γλουταθιόνη, εμποδίζει τη μεγάλη αντίδραση των μορίων του οξυγόνου, προλαμβάνοντας έτσι την καταστροφή των κυττάρων που βρίσκονται γύρω τους, άρα και τη γήρανση, όπως κι ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

-Έχει προστατευτική δράση πάνω στην επιδερμίδα μας: Η βιταμίνη αυτή προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις UV ακτινοβολίες και επιτρέπει στα αντιδρώντα μόρια να «χτυπήσουν» τα κύτταρα σαν κεραυνός, χωρίς όμως να τα βλάπτουν. Πολλές μελέτες έχουν, μάλιστα, δείξει ότι όταν η βιταμίνη Ε εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή που προέρχεται από τις ακτίνες UV. Ακόμη, μπορεί να ταξιδέψει στις κυτταρικές μεμβράνες της επιδερμίδας και να απελευθερώσει τη δράση της, όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αυτή.

-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη :Είναι αρκετές οι μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι συμπεριλαμβάνοντας τη βιταμίνη Ε στη διατροφή μας, μέσα από τροφές που την περιέχουν, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μιας ασθένειας η οποία αποτελεί το 4ο κατά σειρά είδος θανατηφόρου καρκίνου στους άντρες και είναι 4 φορές πιο συχνός στο ανδρικό φύλο σε σχέση με το γυναικείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συγκεκριμένη μορφή της βιταμίνης Ε, η άλφα τοκοφερόλη, είναι αυτή που συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου και πέραν των τροφών που την περιέχουν, μπορείτε να τη βρείτε και σε συμπληρώματα.

-Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη: Η γ-τοκοφερόλη, μία από τις μορφές της βιταμίνης Ε, έχει βρεθεί ότι έχει σημαντική δράση κατά της ανδρικής αυτής ασθένειας, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα του αδένα. Οι ερευνητές βρήκαν, μάλιστα, ότι η γ-τοκοφερόλη, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές της βιταμίνης Ε (όπως δ-τοκοφερόλη) μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση (θάνατο) των ευαίσθητων στα ανδρογόνα καρκινικών κυττάρων του προστάτη, μέσα σε μόλις 3 ημέρες θεραπείας. Η α-τοκοφερόλη, όμως, από μόνη της δεν παρουσιάζει τέτοια δράση.

-Δρα ευεργετικά όσον αφορά το Αλτσχάιμερ: Όπως υποστηρίζεται από διάφορους ερευνητές, η βιταμίνη Ε μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ ή να δράσει συμπληρωματικά στη θεραπεία του, αν και τα αποδεικτικά στοιχεία ακόμη δεν είναι απολύτως σαφή. Ενώ μια μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, διαφορετική μελέτη έδειξε ότι όσοι εμφάνιζαν πρώιμα συμπτώματα της νόσου και έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Ε, δεν παρουσίασαν διαφορά με τους υπόλοιπους στο βαθμό εξέλιξης της ασθένειας.

-Βοηθά τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων: Η βιταμίνη Ε είναι επίσης σημαντική όσον αφορά το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ.

Πίσω →