Τα βιοφλαβονοειδή, ή φλαβονοειδή, είναι μια μεγάλη κατηγορία ισχυρών φυτοχημικών. Όχι μόνο τα βιοφλαβονοειδή είναι εντυπωσιακά από μόνα τους, αλλά βοηθούν επίσης στη μεγιστοποίηση των οφελών της βιταμίνης C αναστέλλοντας τη διάσπασή της στον οργανισμό. Το σπουδαίο είναι ότι τα βιοφλαβονοειδή βρίσκονται συχνά σε πολλές από τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη C.

Οφέλη

Τα βιοφλαβονοειδή έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθούν στα ακόλουθα:

  • Φλεβίτιδα

Η ρουτίνη είναι ένας τύπος βιοφλαβονοειδούς που μπορεί να στηρίξει τα τοιχώματα των φλεβών σας και να τις βοηθήσει να λειτουργήσουν καλύτερα. Τα φλαβονοειδή που προέρχονται από τη ρουτίνη ανακουφίζουν από το πρήξιμο και τον πόνο από κιρσούς. Η ρουτίνη βρίσκεται σε φρούτα και φλούδες φρούτων (ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή), στο φαγόπυρο και στα σπαράγγια.

  • Αιμορροΐδες

Τα βιοφλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν τη μικροκυκλοφορία, τη ροή των τριχοειδών και τον αγγειακό τόνο, τα οποία είναι βασικά για τη φυσική θεραπεία των αιμορροΐδων . Η κατανάλωση βιοφλαβονοειδών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μακροχρόνιες και πιθανώς δαπανηρές επιπλοκές των αιμορροΐδων.

  • Καρδιαγγειακή Υγεία

Οι υψηλότερες προσλήψεις σε κάθε υποκατηγορία φλαβονοειδών συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

  • Ηπατίτιδα

Το φλαβονοειδές κατεχίνη (που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο πράσινο τσάι ) έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους που πάσχουν από οξεία ιογενή ηπατίτιδα καθώς και από χρόνια ηπατίτιδα.

  • Μώλωπες

Οι μώλωπες στο σώμα εμφανίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία σπάνε, λόγω κάποιου είδους δύναμης, και διαρρέουν αίμα σε περιοχές κάτω από το δέρμα. Τα κύρια συμπτώματα ενός μώλωπα είναι ο πόνος στο δέρμα, ο αποχρωματισμός του δέρματος και το πρήξιμο.

Τα βιοφλαβονοειδή συνιστώνται συχνά μαζί με τη βιταμίνη C σε άτομα που μελανιάζουν εύκολα. Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για την επούλωση μωλώπων.

  • Αλλεργίες

Το βιοφλαβονοειδές κερκετίνη που βρίσκεται στο κρεμμύδι, τα εσπεριδοειδή, τον ανανά και το φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη θεραπεία των αλλεργιών. Η κερσετίνη είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό και αντιφλεγμονώδες που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων εποχικής αλλεργίας και των τροφικών αλλεργιών, καθώς και του άσθματος και των δερματικών αντιδράσεων.

  • Υπέρταση

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, τσαγιού και κρασιού μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της αυξημένης διατροφικής κατανάλωσης βιοφλαβονοειδών μπορεί να μειώσει τον ρυθμό βλάβης των τελικών οργάνων που είναι δευτερογενής στην υπέρταση.

Κορυφαίες πηγές

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβετε βιοφλαβονοειδή

Ακολουθούν ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε βιοφλαβονοειδή που καλό είναι να τα λαμβάνετε τακτικά:

Φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα φρούτα δέντρων, είναι καταπληκτικές επιλογές όσον αφορά τα βιοφλαβονοειδή. Οι φράουλες , τα σταφύλια, τα μήλα, τα κράνμπερι και τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο βιοφλαβονοειδές ελλαγικό οξύ

Λαχανικά

Μη διστάσετε να φάτε όλα τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα πράσινα και τα κόκκινα . Το μπρόκολο , το λάχανο, τα κρεμμύδια , οι κόκκινες και καυτερές πιπεριές, το σπανάκι είναι μερικά από τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Βότανα και μπαχαρικά

Η φρέσκια ρίγανη, ο μαϊντανός, η μέντα και το θυμάρι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που είναι γνωστό ως φλαβόνη. Η κανέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή και όταν πρόκειται για μπαχαρικά.

Τσάι

Το μαύρο και το πράσινο είναι εξαιρετικές επιλογές ροφημάτων για να αυξήσετε την πρόσληψη φλαβονοειδών.

Σοκολάτα

Οι φλαβανόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδών που βρίσκεται στο καθαρό κακάο καθώς και στη σοκολάτα

Κρασί

Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί περιέχουν φλαβονοειδή, αλλά το κόκκινο κρασί έχει υψηλότερα επίπεδα αφού η ζύμωση λαμβάνει χώρα παρουσία φλοιών σταφυλιών, πηγή σημαντικών ποσοτήτων φλαβονοειδών.

Ξηροί καρποί, φασόλια και σπόροι

Η σόγια είναι ιδιαίτερα υψηλή σε βιοφλαβονοειδή, ιδιαίτερα σε ισοφλαβόνες. Τα μαύρα φασόλια και η φάβα είναι πλούσια σε βιοφλαβονοειδή. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς , τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα κάσιους είναι εξαιρετικές επιλογές.

 

 

 

Πίσω →