Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΑυξημένη LDL χοληστερόλη και διατροφική αντιμετώπιση

Τι είναι η LDL;

 Η χοληστερόλη δεν είναι επικίνδυνη εάν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα. Το σώμα σας το χρειάζεται για να προστατεύσει τα νεύρα του και να δημιουργήσει υγιή κύτταρα και ορμόνες.

Κάποια ποσότητα χοληστερόλης προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Εάν οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου είναι προσαρμοσμένες στην κατανάλωση επεξεργασμένων και λιπαρών τροφίμων η χοληστερόλη θα αυξηθεί στον ορό αίματος. Εάν δε διαλυθεί στο αίμα , οι πρωτεΐνες θα τη μεταφέρουν εκεί που χρειάζεται. Αυτοί οι φορείς ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα σας είναι η LDL η αλλιώς κακή χοληστερόλη. Το υπόλοιπο είναι λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλή» χοληστερόλη. Η HDL μεταφέρει την LDL στο συκώτι σας, όπου λειτουργεί ως «φίλτρο» του οργανισμού. Τα υψηλά επίπεδα HDL μπορεί να προστατεύσουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αντιθέτως η LDL χοληστερόλη ονομάζεται συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τις πιθανότητές για προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό . Μια εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα LDL, HDL και ολικής χοληστερόλης .

Κίνδυνοι υψηλής χοληστερόλης LDL

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να έχετε προβλήματα όπως:

  • Στεφανιαία νόσο
  • Περιφερική αρτηριακή νόσος
  • Καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στήθος (στηθάγχη) και της καρδιακής προσβολής
  • Εγκεφαλικό

Πώς να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη LDL.

Ένα σχέδιο αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τις συνολικές πιθανότητες για καρδιακό πρόβλημα. Το σχέδιό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Υγιεινή διατροφή . Περιορίστε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως φαγητό από έξω, τηγανιτά τρόφιμα, αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ) . Επιπλέον είναι ωφέλιμο να περιορίσετε απλούς υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, έτοιμα κέικ κ.α). Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και ωφέλημα λιπαρά όπως ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Η αερόβια άσκηση που κάνει την καρδιά να χτυπά (αυξάνει τους παλμούς) είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης για προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και βοηθά στη μείωση της LDL ορού αίματος. .
  • Απώλεια βάρους. Η απώλεια ακόμη και 5 έως 10 κιλών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Το υπερβάλλον βάρος και ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για πολλά εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια.
  • Διακοπή του καπνίσματος . Η διακοπή του καπνίσματος θα σας βοηθήσει στη μείωση της LDL και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.  

 

Πίσω →