Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΑνανάς 4 οφέλη του φρούτου για την υγεία σας

Εκτός από νόστιμο, ο ανανάς έχει πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία. Ο ανανάς περιέχειβιταμίνη C , ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Περιέχει αρκετό νερό, δηλαδή λειτουργεί καλά ως ένας τρόπος για να κρατήσει το σώμα ενυδατωμένο εκτός από το καθαρό νερό.

  • Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

Όπως όλες οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά , ο ανανάς υποστηρίζει την καλή υγεία και προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν το περίφημο οξειδωτικό στρες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος και συνεργάζονται για την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.

  • Συμβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μια μερίδα ανανά περιέχει αρκετή βιταμίνη C. Εκτός από το να βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει απειλές, όπως ιούς και βακτήρια, η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για την ανάκτηση των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

  • Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Για άλλη μια φορά τα αντιοξειδωτικά μπαίνουν στο παιχνίδι. Καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ο ανανάς είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για όποιον θέλει μια υγιή καρδιά, άλλωστε προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια από τον εκφυλισμό των καρδιακών κυττάρων. Οι διαλυτές ίνες που υπάρχουν στα φρούτα βοηθούν επίσης στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο σώμα. Το κάλιο, με τη σειρά του, είναι ένα ζωτικό μέταλλο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , καθώς ανακουφίζει από την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο εύκολα.

  • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου

Η βιταμίνη C, εκτός από όλες τις λειτουργίες της, έχει έναν ακόμη σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό: τη συνεργασία με την απορρόφηση του σιδήρου. Ο σίδηρος, με τη σειρά του, δρα στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια και η οποία «μεταφέρει» οξυγόνο σε όλο το σώμα δηλαδή όσο περισσότερος σίδηρος απορροφάται σωστά, τόσο καλύτερα αυτά τα κύτταρα εκπληρώνουν τη λειτουργία τους.

Πίσω →