Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές9 Κορυφαία οφέλη για την υγεία των σπόρων κολοκύθας

1. Μαγνήσιο για την υγεία της καρδιάς

Το 1/4 φλιτζάνι σπόρων κολοκύθας περιέχει σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου, η οποία συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών φυσιολογικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ATP (τριφωσφορικής αδενοσίνης), τη σύνθεση του RNA και του DNA, την άντληση της καρδιάς σας, το σωστό σχηματισμό οστών και δοντιών, τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την αρτηριακή σας πίεση και συμβάλλει στην πρόληψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο το 80% των Αμερικανών είναι ανεπαρκές σε αυτό το σημαντικό μέταλλο.

2.Ψευδάργυρος για υποστήριξη ανοσοποιητικού

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου(μια ουγγιά περιέχει περισσότερα από 2 mg αυτού του ωφέλιμου ορυκτού). Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το σώμα σας με πολλούς τρόπους, όπως ανοσία, κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση, ύπνος, διάθεση, αισθήσεις γεύσης και οσμής, υγεία των ματιών και του δέρματος, ρύθμιση της ινσουλίνης και αρσενική σεξουαλική λειτουργία.

Πολλοί είναι ανεπαρκείς στον ψευδάργυρο εξαιτίας των εδαφών που έχουν εξαντλήσει τα ορυκτά, των επιδράσεων των ναρκωτικών, των φυτικών τροφών και άλλων διατροφών υψηλής περιεκτικότητας σε σιτηρά. Αυτή η ανεπάρκεια σχετίζεται με αυξημένα κρυολογήματα και γρίπη, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, ακμή, μικρά νεογέννητα, προβλήματα μάθησης και κακή σχολική απόδοση στα παιδιά, μεταξύ άλλων.

3. Φυτικά Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ακατέργαστα καρύδια και οι σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων κολοκύθας, είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ωμέγα-3.Έτσι, ενώ οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πηγή ALA, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να λάβετε μερικά από τα λιπαρά σας ωμέγα-3 από ζωικές πηγές, όπως το πετρέλαιο krill.

4. Υγεία του προστάτη

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν από καιρό εκτιμηθεί ως ένα σημαντικό φυσικό φαγητό για την υγεία των ανδρών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του προστάτη και επίσης επειδή τα εκχυλίσματα και τα έλαια από κολοκύθα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο το έλαιο κολοκύθας όσο και οι σπόροι κολοκύθας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί στην υποστήριξη της υγείας του προστάτη.

5. Αντιδιαβητικά αποτελέσματα

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ρύθμισης της ινσουλίνης και να βοηθήσουν στην πρόληψη διαβητικών επιπλοκών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

6. Οφέλη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Το έλαιο κολοκύθας είναι πλούσιο σε φυσικά φυτοοιστρογόνα και μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της καλής χοληστερόλης "HDL" μαζί με μείωση της αρτηριακής πίεσης, πονοκεφάλους, πόνοι στις αρθρώσεις και άλλα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

7. Καρδιακή και ηπατική υγεία

Οι σπόροι κολοκύθας, πλούσιοι σε υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και ίνες, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και του ήπατος, ιδιαίτερα όταν αναμειγνύονται με λιναρόσπορο.

8. Τρυπτοφάνη για ξεκούραστο ύπνο

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, που το σώμα μας, το μετατρέπει σε σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε μελατονίνη, την «ορμόνη ύπνου». Η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας λίγες ώρες πριν τον ύπνο μαζί με ένα μικρό κομμάτι υδατάνθρακα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την παροχή της τρυπτοφάνης που απαιτείται για την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης για να βοηθήσει στην προώθηση μιάς ξεκούραστης νύκτας.

9. Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Έχει βρεθεί ότι το έλαιο κολοκύθας παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι λειτούργησε όπως και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο indomethacin για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, αλλά χωρίς τις παρενέργειες.

Πίσω →